+387 (0) 30 659 888
info@agencija-jajce.ba
Ul. Sv. Luke 15 Jajce, Federacija BiH, 70101, Bosna i Hercegovina


Vodenice na rijeci Plivi, udaljene 5 kilometara od centra Jajca, datiraju još iz srednjeg vijeka.
 
Dvadeset vodenica, izgrađenih na sedrenoj pregradi između Velikog i Malog plivskog jezera, daju veliki doprinos ambijentu povijesnog grada Jajca i izraz su lokalne tesarske vještine i tradicionalnog načina građenja.

 
Zbog prirodne, povijesne, arhitektonske, geološke i naučne vrijednosti kulturni krajolik-Plivska jezera s kompleksom vodenica (mlinova) na rijeci Plivi godine 2009. proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
 
 
 
(radiosarajevo.ba / foto: JU Agenciaj Jajce)


U srijedu 13.6. 2018., Zlatko Kramarić generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci, posjetio je Muzej Avnoja i JU Agenciju.

Ovom prilikom generalni konzul je uz muzeje posjetio i nacionalne spomenike Crkvu svete Marije, Medvjed kulu i Katakombe, te se upoznao sa bogatom prošlošću grada Jajca.
 


Djelatnici „JU Agencije za kulturno - povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ koje je predvodio gosp. Mijat Saraf, ravnatelj Agencije, posjetili su prostorije „ JU Zavičajnog muzeja u Visokom“ i tom prilikom detaljnije se upoznali sa programskim aktivnostima muzeja, gdje je aktualno predstavljena izložba “ U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić (1920-1985)“ magistrice arheologije Samre Terzić,  u povodu 65. godišnjice od osnivanja muzeja u Visokom. 

Obzirom da je svojim arheološkim opusom Anđelić bio usko vezan i za općinu Jajce, dvije institucije tokom ove posjete dogovorile su prikaz izložbe u Jajcu, koja bi trebala biti svečano otvorena 20. lipnja 2018. godine.

Direktor Muzeja u Visokom, gosp. Elvedin Šabanović i gosp. Mijat Saraf, ravnatelj „Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ izrazili su obostrano zadovoljstvo navedenom posjetom te u budućnosti najavili zajedničku suradnju, od kojih je izložba „U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem - Pavao Anđelić ( 1920-1985)“ samo prvi pozitivni korak ka tom cilju.


Izuzetno nam je zadovoljstvo najaviti otvaranje izložbe u zgradi JU „ Agencija za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turitičkih potencijala grada Jajca” u sklopu Etno zbirke, iz Visokog „U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić”. Izložba nam dolazi iz grada Visokog i nastala je kao rezultat ovogodišnjeg ICOM – ovog programa „Hiper – povezani muzeji: novi pristup, nova publika”  i 65. obljetnice osnivanja Zavičajnog muzeja Visoko. Kako bi se do kraja ispoštovala ICOM-ova ovogodišnja poruka, odlučili smo dovesti izložbu i u naš Kraljevski grad.

Autorica izložbe je MA arheologije gđica Samra Terzić. Na izložbi je predstavljen Pavlov život: biografija, bibliografija radova, osobni predmeti, nagrade i priznanja, fokus radova, eksponati iz zbrike Zavičajnog muzeja Visoko, pečati srednjovjekovnih bosankih vladara i vlastele iz srednjovjekovne zbirke Zavičajnog muzeja Visoko, te ostali mnogobrojni predmeti, fotografije i ilustracije.

Pavao Anđelić je rođen 29. februara 1920. godine u Sultićima u području Neretvice, općina Konjic. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, a po njenom završetku upisuje Franjevačku teologiju u Sarajevu, koju nije završio. Anđelić je završio Pravni fakultet u Zagrebu i vratio se u rodni Konjic gdje  je obnašao dužnost sreskog sudije i neko vrijeme profesora latinskog jezika.  Pedesetih godina prošlog stoljeća odlazi u Sarajevo gdje se zapošljava u Zavodu za zaštitu spomenika NR BiH, zatim u Zemaljskom muzeju BiH gradi karijeru arheologa specijaliziranog za srednji vijek. Svoj najveći doprinos je dao u riješavanju najzahtjevniji pitanja bosanskog srednjovjekovlja. Obavio je i veliki broj topografskih istraživanja i evidentirao značajan broj novih arheoloških nalazišta, prije svega u okolini Konjica i Visokog. Anđelić je dao svoj doprinos i u istraživanju Jajca kao srednjovjekovnog, kraljevskog grada. Naime, istraživao je Tvrđavu, crkvu svete Marije, srednjovjekovnu žitnu jamu u Jajcu, ... Radove o Jajcu možemo pronaći u Glasniku Zemaljskog muzeja, Zborniku krajiških muzeja, Naše starine,...

Otvaranje izložbe je 20. 06. 2018. godine u 18:00 sati u zgradi JU „ Agencija za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turitičkih potencijala grada Jajca” u sklopu Etno zbirke, u ulici svetoga Luke 15.
Izložba u Jajcu gostuje od 20. 06. 2018. godine do 11. 07. 2018. godine.
 


Javna ustanova "Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca" u suradnji sa Srednjom strukovnom školom "Jajce" omogućila je hotelijersko-turističkim tehničarima obavljanje stručne prakse.

Učenici završenog drugog i trećeg razreda praktično će se usavršavati u sklopu pojedinih segmenata rada ove institucije vezanih za turizam, kulturno-povijesnu baštinu, marketing i promociju te administrativne poslove. 

Pored toga polaznici prakse će u Info centru ili jednom od naplatnih mjesta imati priliku direktnim kontaktom s posjetiteljima i turistima unaprijediti svoje komunikativne sposobnosti.

- Stručna praksa za 23 učenika će se odvijati u trajanju od mjesec dana, u tom vremenu učenici će izvršiti anketiranje turista i posjetitelja s ciljem dobivanja relevantnih parametara za unaprjeđenje turističke ponude grada Jajca. JU "Agencija" će osigurati topli obrok za sve učenike.


U prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma je jučer, 07. lipnja/juna, održan  sastanak predstavnika  JU“ Agencije“ sa savjetnicom ministrice za turizam i ugostiteljstvo, gđom Azrom Džigal. Glavna tema radnog sastanka bila je realizacija završnog uređenja Vodopada rijeke Plive kao i nastavak realizacije projekta uređenja donjeg toka rijeke Plive, na koji se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine obvezala 2001. godine, a koji je obustavljen strašnim poplavama u proljeće 2014. godine.

Jedan od zaključaka  sastanka je okupljanje stručnog tima sa predstavnicima  ministarstava i nadležnih institucija u roku od mjesec dana s ciljem evaluacije projektne dokumentacije uređenja Vodopada i rijeke Plive.

Ravnatelj JU“Agencije“ gosp. Mijat Saraf upoznao je Ministarstvo o aktivnostima koje se provode u oblasti turizma na području Jajca, kao i o glavnim problemima s kojim se destinacija susreće. Između ostalog,  predstavljena je projektna ideja o povezivanju sedronosnih rijeka Bosne i Hercegovine,  tj. Vodopada (Pliva – Vodopad rijeke Plive, Trebižat- Kravice i Una - Martinbrod),  s ciljem zajedničke promocije na domaćem i stranom tržištu. Pored toga,  gđa Džigal je ponudila uključivanje Jajca u ovogodišnji projekt pod nazivom „Kultura u funkciji razvoja turizma“, koji se provodi sa Sarajevo film festivalom.

Radni sastanak je održan i sa  predstavnicima Zavoda za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta, na kojem je između ostalog raspravljano o ugroženosti  nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine u Jajcu, s posebnim osvrtom na Tvrđavu, Katakombe, Crkvu sv. Marije i Hram boga Mitrasa.

Stručni suradnik Zavoda za zaštitu spomenika, gdin Robert Stergar  podržao je aktivnosti  JU „Agencije“ u oblasti monitoringa i redovitog održavanja nacionalnih spomenika na području općine Jajce, te naglasio važnost aktivnog monitoringa u ovoj oblasti s ciljem sprječavanja daljnjeg uništavanja zaštićene kulturne baštine. Dogovorena je redovita komunikacija u budućnosti, kao i dolazak predstavnika Zavoda u narednih nekoliko dana s ciljem analize stanja ugroženih nacionalnih spomenika, kao i planiranja rekonstrukcije nacionalnog spomenika  „Crkva Presvete Bogorodice u Jajcu“.