+387 (0) 30 659 888
info@agencija-jajce.ba
Ul. Sv. Luke 15 Jajce, Federacija BiH, 70101, Bosna i Hercegovina

Na temelju članka 10. i 11. Pravilnika o stručnom ispitu za turističke vodiče ( „Službene novine Federacije BiH“,br:30/10 , 93/15) , Rješenja o imenovanju komisije za polaganje stručnog ispita za turističkog vodiča , Rješenja o izmjeni i dopuni Rješenja o imenovanju Komisije za polaganje stručnog ispita za turističkog vodiča i Rješenje o dopuni i izmjeni Rješenja o utvrđivanju visine iznosa troškova za polaganje stručnog ispita za turističkog vodiča („Službene novine Federacije BiH“, br: 84/15, 30/18), Federalna ministrica okoliša i turizma, raspisuje

JAVNI POZIV ZA PRIJAVU KANDIDATA ZA POLAGANJE STRUČNOG ISPITA ZA TURISTIČKE VODIČE

Sukladno potrebama i zainteresiranosti kandidata, Federalno ministarstvo okoliša i turizma organizirat će polaganje stručnog ispita za turističke vodiče u 2018. godini za područje Federacije Bosne i Hercegovine.

Uz obrazac prijave za polaganje stručnog ispita za turističkog vodiča, koji se može preuzeti na web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, www.fmoit.gov.ba kandidat je dužan priložiti:

1.dokaz da je uplaćen iznos naknade troškova ispita, 

2. izjavu za koji kanton želi polagati stručni ispit, 

3. izvod iz matične knjige rođenih,

4. dokaz da ima najmanje srednju stručnu spremu, 

5. potvrdu obrazovne ustanove o aktivnom znanju jednog svjetskog jezika.

Fotokopije dokumenata moraju biti ovjerene od strane mjerodavne institucije.

Prijavu sa kompletnom dokumentacijom dostaviti na adresu :

Federalno ministarstvo okoliša i turizma

Marka Marulića 2 

Sarajevo

s naznakom „Prijava za polaganje stručnog ispita za turističkog vodiča“.

Krajnji rok za dostavljanje prijava kandidata je 27.04.2018. godine.

Svi prijavljeni kandidati bit će blagovremeno obaviješteni o datumu i mjestu održavanja ispita putem web.stranice Ministarstva, www.fmoit.gov.ba

Kandidati će odmah po prijavi dobiti i priručnik za polaganje ispita za turističke vodiče, i to: za opći dio ispita, priručnik se dobiva od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a za posebni dio ispita, priručnik se dobiva od kantona za kojeg se kandidat prijavio.

Naknada troškova stručnog ispita obuhvata opći i posebni dio ispita za jedan kanton 250,00 KM.

Za svaki prijavljeni posebni dio stručnog ispita ( odnosno kanton ) dodatna uplata je u iznosu od 100,00 KM, uplaćuje se na račun:

Primatelj : Proračun Federacije Bosne i Hercegovine 

UNION BANKA d.d. Sarajevo Broj računa : 1020500000106698, 

Vrsta prihoda 722791, 

Proračunska organizacija 6101001,

Općine: 079.

Svrha uplate : polaganje stručnog ispita sa naznakom za koji kanton se dodatno polaže ispit.

Dodatne informacije u svezi prijava za polaganje ispita mogu se dobiti u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na kontakt telefone: 033 726 727, 033 726 703, 726 725 033 726 729, 033 726 749, 033 726 730.

(http://www.fmoit.gov.ba / foto:Agencija-Jajce)Ekipa portala Jajce Online protekle je sedmice prisustvovala nesvakidašnjem događaju, odnosno snimanju prvog bosanskohercegovačkog horor filma. Snimalo se na više lokacija u neposrednoj blizini Velikog Plivskog jezera.

Jezero je naziv drugog igranog filmskog projekta Timura Makarevića. Nakon festivalskog života prvijenca “Ništa, samo vjetar”, čiji se početak kino distribucije očekuje u BiH, Makarević je pristupio radu na drugom filmu, različitih tematskih, strukturalnih i žanrovskih odlika.

Ujedno je riječ o prvom horor filmu jednog autora iz BiH, te prvom poslijeratnom filmu, sa radnjom smještenom u srednjObosanskom gradu Jajcu.Uloge u filmu tumače Maja Zećo, Boris Ler, Nadine Mičić, Emir Fejzić, Leon Lučev, Jelena Graovac, Jasenko Pašić i Ena Avdović.

Ekipu čine još i direktor fotografije Vedran Rupić, dizajnerka produkcije Emina Kujundžić, izvršni producent Ida Makarević i rukovodilac produkcije Adnan Beširević Beško, dok ce postprodukciju zvuka raditi Igor Čamo.Film se radi u koprodukcije i produkcijske kuće SCCA/pro.ba iz Bosne i Hercegovine, BARKA Media iz Austrije i proukcijske kuće Business Club Royale iz Švedske.

Producenti filma su Vedran Rupić, Timur Makarević, Igor Bararon i Amra Bakšić Čamo.

Film su podržali Auto kamp Plivsko jezero – Jajce Tours i Općina Jajce.

 


(Jajce Online)

 
U Jajcu će se 21. aprila održati Državno prvenstvo za djecu, a tehnički organizator će biti KK “Kumite” iz Jajca. Prvenstvo Bosne i Hercegovine održati će se u Gradskoj sportskoj dvorani.
 
Očekuje se učešće velikog broja klubova, a organizatori ne kriju oduševljenje što su upravo oni odabrani da organizuju ovakvu manifestaciju.
 
“Jajce će biti prvi put organizator ovako velike manifestacije. Ponosni smo na prilici koja nam se ukazala, te vjerujemo da ćemo ovakvim događajem doprinijeti popularizaciji karatea u našem gradu i regionu. U potpunosti smo spremni odgovoriti svim zahtjevima, te se nadamo da ćete uživati u toku boravka u našem gradu.
 
Napominjemo da je naš grad, jedini u svijetu koju ima prirodni vodopad u centru grada, te će sigurno oduševiti sve naše goste”, istakao je Anto Katić, predsjednik organizacionog odbora i predsjednik KK “Kumite” iz Jajca.
 
 
 
(Jajce Online/e-karma.eu)
(foto: JU Agencija Jajce)


Udruženje Pedagoga Tjelesne i zdravstvene kulture Jajce je ove godine pokrenulo inicijativu za održavanje općinskog takmičenja u sportskim disciplinama poput ateltike, nogometa, košrake i odbojke pod nazivom “Male olimpijske igre”.
 
Cilj projekta je prije svega da se učenici kroz ova takmičenja druže i zbližavaju, a isto tako da sportski život mladih u Jajcu podigne na jedan viši nivo .
Sportske igre obuhvataju uzraste osnovnih i srednjih škola u Jajcu, a ove godine će učestvovati 320 učenika .
 
Igre će trajati od 19.04. do 30.04.2018.godine.
 
OSNOVNE ŠKOLE:
 
ATLETIKA: 19.04.2018.god sportski teren kod O.Š.Berta Kučera 12:00 h
KOŠARKA:24.04.2018.god Srednja strukovna škola 10:00 h
ODBOJKA:25.04.2018. god Srednja strukovna škola 10:00 h
NOGOMET:27.04.2018.god sportski teren kod O.Š.Berta Kučera 10:00 h
SREDNJE ŠKOLE:30.04.2018.god sportski tereni O.Š. Berta Kučera
 
(ATLETIKA,ODBOJKA,NOGOMET,KOŠARKA) 10:00 h
Obezbijeđene su nagrade za pobjednike, a svi učesnici igara će imati osvježavajuće piće i sendvič.
 
-Pokrovitelj ovog projekta je općina Jajce na čelu s načelnikom gospodinom Edinom Hozanom kome se ovom prilikom zahvaljujemo, a Udruženje Pedagoga tjelesne i zdravstvene kulture Jajce će nastojati da ovo takmičenje postane tradicionalno koje će se održavati svake godine, istakli iz Organizacionog odbora.
 
 
 
(berta kučera / foto: JU Agencija Jajce)


Organizacioni odbor Sajma turizma i eko proizvoda – STEP Jajce 2018. upućuje Javni poziv za sudjelovanje na Sajmu turizma i eko proizvoda svim zainteresiranim pravnim i fizičkim osobama koje u svom asortimanu imaju turističke proizvode i usluge, autohtone domaće proizvode, zdravu hranu, ljekovito bilje, prirodnu kozmetiku, proizvode tradicijskih obrta, ukrasne i umjetničke predmete, proizvode domaće radinosti i sl., te zainteresirane pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje ugostiteljske djelatnosti na otvorenom prostoru.
 
Sajam će se održati 26. i 27. svibnja/maja 2018. godine (subota i nedjelja).

Cijena najma štanda ( 200 x 100 cm ) iznosi 20,00 KM za oba dana.
 
Pravo sudjelovanja na Sajmu imaju sve pravne i fizičke osobe koje su uredno popunile, ovjerile i dostavile Prijavu te izvršile uplatu najma štanda, najkasnije do 16.05.2018. godine.
 
Obrazac za prijavu se može preuzeti KLIKOM OVDJE ili osobno u prostorijama Radija Jajce.
 
Prijave sa dokazom o uplati se dostavljaju fax-om na broj 030-654-172, mailom na adresu Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein! ili osobno u zgradi Radija Jajce, H.V.Hrvatinića bb, Jajce. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 030-659-872, kontakt osoba Dijana Lacić.


BiH je u prva dva mjeseca 2018. godine posjetilo 128.151 turista, što je više za 15,1 posto u odnosu na isti period prošle godine.
U tom periodu oni su ostvarili 295.898 noćenja ili 20,1 odsto više u odnosu na prva dva mjeseca 2017. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH. 
 
Broj noćenja domaćih turista u prva dva mjeseca veći je za 18,8 posto u odnosu na isti period lani, a broj noćenja stranih turista veći za 20,9 posto.
 
U ukupno ostvarenom broju noćenja, učešće domaćih turista je 35,6 posto, a stranih 64,4 posto.
 
U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske 30,2 posto, zatim slijede turisti iz Srbije 19,2 posto, Slovenije 6,8 posto, Turske šest posto, Crne Gore 3,4 posto, Italije 3,1 posto, NJemačke tri posto, te Austrije 2,3 posto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 26 posto noćenja. 
 
Kada je riječ o dužini boravka stranih turista u BiH u prva dva mjeseca, na prvom mjestu je Kuvajt sa prosječnim zadržavanjem od 3,9 noći, Katar sa 3,7 noći, Ujedinjeni Arapski Emirati i Malta sa po 3,2 noći, Rumunija sa 3,1 noć i Island i Bahrein sa po tri noći.
 
Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 91,7 posto.(klix.ba)
(foto: JU Agencija Jajce)