+387 (0) 30 659 888
info@agencija-jajce.ba
Ul. Sv. Luke 15 Jajce, Federacija BiH, 70101, Bosna i HercegovinaSajam turizma i eko proizvoda (STEP), održat će se 23. i 24. maja 2017. u centru grada, između Travničke i Banjalučke kapije.

Zbog nestretnog slučaja koji se je dogodio na magistralnom putu M-16, gdje su prije nekoliko dana tri mladiča smrtno stradala a među njima i jedan iz Jajca, Organizacioni odbor donio je odluku da se zabavni program STEP-a neće održat.JU „Agencija za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Jajca“  organizira Sajam turizma i eko proizvoda (STEP), koji će se održati 23. i 24. maja 2017. u centru grada, između Travničke i Banjalučke kapije.

Kako je ranije najavljeno, Sajam će otvoriti ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo.
Ovogodišnji STEP okuplja turističke agencije, hotelijere i udruženja koja mogu plasirati i obogatiti postojeću turističku ponudu kao što su planinarenje, ribarenje, rafting i drugo.
Pored navedenih, na sajmu će učestvovati brojni proizvođači eko proizvoda iz Jajca, Mrkonjić grada, Šipova, Jezera, Zenice, Travnika, Gračanice, Tešnja, Banja Luke, Čelinca, Bihaća, Doboja, Sarajeva i drugih gradova.
Nakon tri uspješna, ovogodišnji STEP je četvrti u nizu, koji su stanovnici Jajce odlično prihvatili, te postaje jedna od najpopularnijih manifestacija za stanovnike Jajca i regije- navode iz Agencije.
Od sajamskog sadržaja posebno izdvajamo okrugli stol na temu „Savremeni trendovi razvoja turizma s osvrtom na Jajce“.

Generalni pokrovitelj sajma je Općina Jajce, a partner STEP-a je Općina Tomislavgrad

 PROGRAM:

Utorak:

– 11:00 sati  Svečano otvaranje Sajma na platou Doma kulture
– 11:45 sati  Otvaranje turističke sezone u Jajcu 2017. godine i dodjela nagrada za najljepše uređen balkon/vrt
– 12:00 sati  Obilazak Sajma i kulturno-povijesne baštine Jajca
– 14:30 sati  Predstavljanje turističke web aplikacije „Jajce tour guide“
– 15:00 sati  Okrugli stol na temu „Savremeni trendovi razvoja turizma s osvrtom na Jajce“, gost prof. dr.Vesna Babić-Hodović
– 20:00 sati:  Kulturno zabavni program

 Srijeda:

– 14:00 sati  Druženje sa izlagačima i dodjela zahvalnica
– 19:00 sati  Okrugli stol na temu „Pčelarstvo na području općine Jajce“, gost prof.dr. Goran Mirjanić

 Sajamski program se održava u centru grada i prostorijama Doma kulture u Jajcu.

 

 (Jajce Online)U okviru manifestacije Međunarodni dan i Evropska noć muzeja 2017. godine, u Etno muzeju Jajca, u periodu od 18. do 20. maja, pored ostalih sadržaja, održana je i radionica „Istražimo muzej“ za djecu uzrasta od 5 do 14 godina.

Radionica je imala za cilj da se najmlađi u Jajcu upoznaju sa sadržajem i pojmom muzeja, kao i načinima istraživanja i čuvanja muzejskih eksponata.

U radionici su učestvovali učenici prvih i drugih razreda osnovnih škola u Jajcu, djeca Dječijeg vrtića „Bare“, kao i djeca koja su muzej posjetila sa svojim roditeljima.

Radionicu su vodili Aida Softić Joldić, projekt menadžer i Fahrudin Burić, kustos historičar. 
Po pozivu organizatora radnici Agencije posjetili su srednjovjekovni sajam "Stolačka tarča", koji je započeo svečanim mimohodom viteških skupina iz centra Stoca.

Treće izdanje Stolačke tarče, zanimljivog sajma, koji je po svom karakteru jedinstven u Bosni i Hercegovini, trebao bi u Stolac ovog vikenda privući hiljade turista. Devedeset vitezova u 11 viteških grupa, djeve u renesansnim haljinama, mačevanje, streličarstvo i mnoštvo sličnih igara na Starom gradu iznad prekrasnog Stoca, izgledaju primamljivo.Načelnik Stoca Stjepan Bošković kazao je na svečanosti otvaranja da je cilj ove manifestacije da doprinese stvaranju bolje slike o gradu te privlačenju pažnje šire javnosti.Povodom Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja 2017. godine Javna ustanova „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ u periodu od 18 do 21. maja 2017. godine, organizovati će niz događaja u Etno muzeju Jajca. 

Međunarodni dan muzeja još od 1977. godine organizuje Međunarodno muzejsko vijeće (ICOM) u cilju podizanja svijesti o muzejima kao važnom sredstvu kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja uzajamnog razumijevanja, saradnje i mira među ljudima.

Tema za 2017. godinu je Muzeji i sporne historije-govoriti o neizrecivom u muzejima, kojom se, između ostalog, naglašava značajan doprinos muzeja suvremenom društvu.

Večeras u Zgradi finansija (ul. Sv. Luke) u 17 sati bit će upriličeno predavanje na temu “Muzeji u održivom društvu" magistrice arheologije Dijane Koljić.

Pored toga predavanje će održati i mladi arheolog iz Jajca Franjo Leovac, na temu "Upravljanje u kulturi, ljudi i baština".

Moderator okruglog stola: Aida Softić Joldić

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate ovaj važan kulturni događaj u našem gradu.U subotu 20. maja obilježava se Evropska noć muzeja. U Etno muzeju Jajce pored stalne postavke moći ćete vidjeti izložbu " Rimski epigrafski spomenici u dolini Plive" . Kroz postavke muzeja će vas u noći muzeja voditi stručna lica.

Muzej će biti otvoren do kasno u noć, a ulaz je besplatan!

Dobrodošli!