+387 (0) 30 659 888
info@agencija-jajce.ba
Ul. Sv. Luke 15 Jajce, Federacija BiH, 70101, Bosna i Hercegovina


Jajce je bio prijestonica bosanskih kraljeva, a u njemu je do 1463. godine stolovao i posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Brojni su se važni historijski događaji odigrali u ovom gradu, a među njima je bilo i 2. zasijedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ).

Sve ovo dovoljni su razlozi da Jajce bude među najposjećenijim turističkim destinacijama u Bosni i Hercegovini. Ovaj grad iz godine u godinu bilježi porast broja turista, a prema najavama ova godina trebala bi biti rekordna.

Nezaobilazna destinacija

– Turistička sezona još traje i završava otprilike 29. novembra kada se održava manifestacija Dani AVNOJ-a i ne možemo još govoriti o tačnom broju turista koji su posjetili Jajce ove godine. Ono što možemo reći na osnovu podataka iz prethodnih godine, najviše posjetilaca je iz BiH i naših ljudi iz dijaspore. Također, brojne su posjete učenika osnovnih i srednjih škola iz naše zemlje. Iz godine u godinu sve više škola iz BiH pozicionira Jajce kao nezaobilaznu destinaciju za školske ekskurzije – kaže Aida Softić-Joldić iz Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Ona kaže da je Agencija prije tri godine napravila program prema kojem obilaze sve škole u BiH i predstavljaju Jajce kao mjesto u kojem se učenici mogu upoznati s historijom ovog grada, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

– Naša Agencija vrijedno radi na promociji van BiH, pa je redovni izlagač na svim sajmovima turizma širom Evrope. Tu su sajmovi u Istanbulu, Berlinu i drugim gradovima Njemačke, ali i gradovima širom regiona – kaže ona.

A da Jajce zaista ima bogatu historiju i vrijedno pažnje turista pokazuje i podatak da je u ovom gradu čak 29 nacionalnih spomenika. Prema podacima Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, najposjećeniji je vodopad u Jajcu koji je jedan od 12 najljepših na svijetu, ali i jedini koji se nalazi u centru grada.

Tu je i jajačka tvrđava, najveća je i najtvrđa u Bosni. Veliki osvajač sultan Muhamed El Fatih nije je uspio osvojiti ni nakon što je pokorio cijelu Bosnu. Pretpostavlja se da je sagrađena u 13. vijeku. Na jugozapadu je ulaz s kraljevskim grbom, a tvrđavu je sagradio Hrvoje Vukčić Hrvatinić koji je i osnivač Jajca. To je bilo sjedište kraljeva čiji su grbovi urezani na tvrđavi. Zidovi su visoki i tvrđava je sagrađena na brežuljku u obliku jajeta, a rijeke Pliva i Vrbas su ujedno i njena zaštita.Hram Boga Mitrasa – indoiranskog božanstva. Mitrasov kult je bio rasprostranjen kod Rimljana tako da svjedoči o antičkoj kulturi u Jajcu. Rimljani su ga sagradili u 4. vijeku, a „otkriven“ je 1931. godine. U hramu postoji i reljef žrtvovanja bika.

U Jajcu je 29. novembra 1943. godine održano II Zasjedanje AVNOJ-a i udareni su temelji SFRJ. Rođenje Jugoslavije u Jajcu, socijalistički je pandan kraljevske prijestolnice iz Srednjeg vijeka, a o ovom događaju svjedoči i Muzej II Zasjedanja AVNOJ-a.

Medvjed kula je građena romaničkim stilom i zbog toga spada u najstarije građevine bosanskog srednjeg vijeka. Postoje dva vjerovanja u vezi s etimologijom njenog imena. Jedno kaže da je nazvana medvjeđom zbog glomaznosti i debljine zidova koja iznosi i do šest metara. Drugo, popularnije, kaže da su je tako zvali jer su u njoj živjeli medvjedi kojima su bacani zarobljenici i kažnjenici.

Toranj Sv. Luke je zapravo zvonik gotičke crkve Sv. Marije. Nastao je u 15. vijeku i oblikom gradnje upućuje na čak tri stila: romanički, gotički i renesansni. Datum nastanka crkve nije utvrđen, ali se pretpostavlja da je nastala na mjestu starije romaničke crkve početkom 15. vijeka. Crkva je bila mjestom čuvanja mošti Sv. Luke Evanđeliste koje je u Jajce kao miraz donijela posljednja bosanska kraljica Mara Jelena.

Tragična priča

Katakombe su jedinstvena podzemna grobna kapelica koje je za sebe i svoju porodicu sagradio osnivač Jajca Hrvoje Vukčić Hrvatinić. Ako suspregnemo jezu i uđemo u hladnoću grobnice, vidjet ćemo oltar s apsidom okruženu gotičkim lukom. Na osnovu nedovršenog crteža Hrvojevog grba blizu ulaza, utvrđeno je da je kapela sagrađena 1410. godine.Džamija Esme Sultanije koja je bila udata za bosanskog vezira Mehmed-pašu Muhsinovića i dala je izgraditi džamiju 1753. godine. Lijepa i tragična priča u vezi je s izgradnjom džamije. Sultanija je bila bolesna i rekli su joj da će ozdraviti ako sagradi džamiju na mjestu gdje se dvije rijeke spajaju u jednu. Sultanija je to učinila, plativši je naušnicom koju je skinula s uha. Nije doživjela završetak gradnje, ali elegancija i ljepota građevina svakako čuva uspomenu na nju i njenu tragičnu sudbinu.

Na udaljenosti od pet kilometara od grada nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero, nastali transformacijom toka Plive, koja se koristi i kao značajan hidroenergetski resurs. Plivska jezera imaju veliki značaj za razvoj sporta, rekreacije, sportskog ribolova, turizma i uzgoj ribe.

Veliko Plivsko jezero, zbog specifične gustoće vode, idealno je za vožnje kajaka i kanua, te kajakaška natjecanja. Posebna atrakcija je kompleks vodenica, koje su izgrađene na sedrenim pragovima između Velikog i Malog Plivskog jezera, popularno nazvanim „Mlinčići“, a datiraju iz srednjeg vijeka. Dvadeset vodenica daju veliki doprinos ambijentu historijskog grada Jajca i izraz su lokalne tesarske vještine i tradicionalnog načina građenja. Svi mlinovi su sagrađeni od drveta, oslonjeni na stubove koji su zbog pada terena nejednakih visina. Mlinovi su pokriveni viševodnim krovovima šindrom.

 

 

(visitbih.ba)
(foto: Velija Hasanbegović)