+387 (0) 30 659 888
info@agencija-jajce.ba
Ul. Sv. Luke 15 Jajce, Federacija BiH, 70101, Bosna i Hercegovina


Kulturna alternativa mladih – HRAM iz Splita učestovat će na 5. Sajmu turizma i eko proizvoda.

 
Sajam će biti održan na otvorenom, u centru grada, između dvije kapije, okupiće zainteresovane proizvođače eko proizvoda, turističke agencije, hotelijere i ugostitelje iz svih gradova Bosne i Hercegovine, ali i inostranstva. GRAD PARTNER 5. Sajma turizma i eko proizvoda STEP – Jajce 2018 je Ljubuški, grad prijatelj Jajca.
 
Svečanost otvaranja 5. Sajma turizma i eko proizvoda STEP – Jajce 2018 biti će upriličena 26.5.2018. godine, subota, u 11:00 sati na platou Doma kulture u Jajcu.
 
Dobro došli.


Povodom Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja 2018. godine Javna ustanova „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ je danas održala dvije arheološke radionice za najmlađe “Istraži povijest Jajca” te interaktivna igra “Istražimo muzej”.
 
-Radionica je zamišljena tako da djeca kroz igru i zabavu ,učestvuju u simulaciji arheološkog iskopavanja, tačnije u drvenoj kutiji, ispunjenom slojevima pijeska, pronalaze predmete koje smo pripremili za njih, zatim pokušavaju na zabavan način uz druženje modelirati te predmete, nacrtati i predstaviti njihov izgled – kazuje nam arheolog Mirza Kapetanović.
 
Svrha radionice ovog tipa je da djeca na praktičan način spoznaju osnovne pojmove i principe rada u arheologiji.
 
-Veoma je važno da djeca na kreativan način steknu svijest da se ispod površine zemlje nalazi čitav jedan svijet koji samo čeka da bude otkriven, te da se arheološki predmeti ne pronalaze samo na arheološkim iskopavanjima u dalekim egzotičnim zemljama, već da se mogu pronaći i ispod puta kojim koračaju svaki dan u školu – istakao je on.
 
 
Kroz radionicu je prošlo preko 100 učenika iz osnovnih škola u Jajcu.
 
-Želja je da nastavimo raditi u pozitivnom smjeru na edukaciju mlađih generacija kroz različite programe, da znaju čuvati i cijeniti kulturno i prirodno nasljeđe u Jajcu – rekao je Kapetanović za kraj našeg razgovora.(Jajce Online)


Jajce će u subotu i nedjelju, 26. i 27. maja/svibnja 2018. godine, biti domaćin 5. Sajma turizma i eko proizvoda STEP – Jajce 2018 koji će označiti i početak turističke sezone u Jajcu.
 
Sajam će biti održan na otvorenom, u centru grada, između dvije kapije, okupiće zainteresovane proizvođače eko proizvoda, turističke agencije, hotelijere i ugostitelje iz svih gradova Bosne i Hercegovine, ali i inostranstva. GRAD PARTNER 5. Sajma turizma i eko proizvoda STEP – Jajce 2018 je Ljubuški, grad prijatelj Jajca.
 
Svečanost otvaranja 5. Sajma turizma i eko proizvoda STEP – Jajce 2018 biti će upriličena 26.5.2018. godine, subota, u 11:00 sati na platou Doma kulture u Jajcu.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Općine Jajce i u organizaciji Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, saopćeno je iz Općine Jajce.

Pogledajte video najavu OVDJE.
 


U periodu januar – mart 2018. godine turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 215.767 posjeta, što je više za 15,5 posto i 478.311 noćenja, što je više za 18,8 posto u odnosu na isti period 2017. godine.

Broj noćenja domaćih turista viši je za 18,5 posto, dok je broj noćenja stranih turista bio viši za 19 posto u odnosu na isti period 2017. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista bilo je 34,9 posto dok je 65,1 posto bilo učešće stranih turista.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Hrvatske (26,9 posto), Srbije (16,7 posto), Slovenije (6,3 posto), Turske (5,7 posto), Italije (4,0 posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata ( 3,6 posto), Njemačke (3,5 posto) i Crne Gore (3,2 posto), što je ukupno 69,9 posto.

Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 30,1 posto noćenja, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Po dužini boravka stranih turista u BiH, na prvom mjestu su turisti iz: Kuvajta sa prosječnim zadržavanjem od 3,6 noći, Katara sa 3,5 noći, Holandije sa 3,4 noći, Rumunije sa 3,1 noć i Ujedinjenih Arapskih Emirata sa tri noći.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 91,7 posto.
 (Radiosarajevo.ba)Povodom Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja 2018. godine Javna ustanova „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ u periodu od 20 do 21. maja/svibnja 2018. godine, organizovati će niz događaja u Etno muzeju Jajca.

Međunarodni dan muzeja još od 1977. godine organizuje Međunarodno muzejsko vijeće (ICOM) u cilju podizanja svijesti o muzejima kao važnom sredstvu kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja uzajamnog razumijevanja, saradnje i mira među ljudima.

 

Ovogodišnja tema je “Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika” (Hyper-connected museums: New approaches, new publics).

PROGRAM:

NEDJELJA 20.05.2018.

  • 11:00–14:00 sati – Obilazak povijesne gradske jezgre za građane Jajca, Vodiči: Mirza Kapetanović, BA arheologije; Mira Šimunović BA arheologije. Mjesto okupljanja: Info centar Jajce
  • 17:00 sati – Predavanje „Od arheološkog iskopavanja do muzejskog eksponata”, Luka Spajić BA arheologije

 

PONEDJELJAK 21.05.2018.

  • 9:30–16:00 sati – Radionica arheologije „ Istraži povijest Jajca” namijenjena učenicima osnovnih škola u Jajcu. Mjesto održavanja: Etno muzej Jajce (plato ispod muzeja )
  • 9:30–16:30 sati – Igra “Istražimo muzej” namijenjena djeci uzrasta od 5 do 12 godina. Mjesto održavanja: Etno muzej Jajce


Ulaz u Etno muzej Jajca biti će besplatan za sve posjetioce u razdoblju od 20. do 21.05.2018. godine (12 do 22 sata).


(Jajce Online/Foto: Samed Žužić)Jajce je jedan od onih bosanskih gradova koji se ističu po svojim historijskim, kulturnim, arheološkim, prirodnim i turističkim znamenitostima koje ga čine posebno privlačnim te za posjetitelje primamljivim i ugodnim mjestom.

Ovaj grad u srcu Bosne i Hercegovine je, sinonim za izuzetan spoj historije i kulture. Kraljevski grad koji od pamtivijeka oduševljava svakog putnika namjernika, grad koji iz godine u godinu posjećuje sve veći broj turista.

 Naravno, ne bez razloga što ga nazivaju još i „muzej podotvorenim nebom“ koji njeguje 30 nacionalnih spomenika, od kojih je 10 nulte kategorije.

Video snimak Jajca iz zraka,napravila je JU „Agencija za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ čiju produkciju potpisuje Samed Žužić koji je obuhvatio sve najznačajnije i najprepoznatljivije dijelove grada, ali i one nepravedno „zapostavljene”, čija će vas ljepota sasvim sigurno očarati.

Ljepota prikazana iz sasvim drugačije perspektive: KLIKNI ZA PRIKAZ


(Jajce Online)