+387 (0) 30 659 888
info@agencija-jajce.ba
Ul. Sv. Luke 15 Jajce, Federacija BiH, 70101, Bosna i HercegovinaNa listi zemalja koje čine “drugu stranu evropskog kontinenta”, a koje nisu posjećene kao primjerice Berlin i Venecija, našla se i BiH.

Na ovu listu unikatnih destinacija koju je sastavio Flux magazin, osim BiH dospjele su Mađarska, Hrvatska i Grčka.

Ovaj magazin posvećen kulturi, modi i putovanjima navodi da je BiH zemlja koja se iznova rađa, “sa glavnim gradom Sarajevom koji je fascinantna destinacija”.

“I pored toga što su brojne zgrade bile uništene tokom rata, ovaj grad je vratio svoj nekadašnji sjaj. Također, ljudi u ovom gradu na Dinaridima mnogo su se trudili da vrate kosmopolitizam i vitalnost na ulice”, navodi ovaj magazin.

Dodaju da su Historijski muzej BiH i Baščaršija samo neke od destinacija koje turisti jednostavno moraju posjetiti.

“Brojne prelijepe predjele BiH možete posjetiti ukoliko krenete iz Dubrovnika prema Sarajevu. Fascinantne pojave nalaze se na svakom ćošku ove zemlje koja je postigla mnogo u kratkom periodu”, piše Flux magazin.

 

 

(Fokus.ba)
(foto: Samed Žužić)Vodopad u Bosni je poznat kao jedan od najljepših u svijetu, ističe se u izvještaju novinara Jasona DeRusha koji je emitiran u jutarnjem programu CBS-a Minnesota.

CBS (Columbia Broadcasting System) je američki televizijski kanal. Dio je američkog nacionalnog medijskog informativnog sustava kojeg uz CBS sačinjavaju i mreže ABC, NBC, FOX, PBS i The CW.

 

 

(Jajce Online)piše: Mustafa Smajlović

Ovaj graditeljski dragulj s kraja 18.stoljeća, koji se ugnijezdio unutar zidina starog grada Jajca, proglašen je 2004.godine nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

U historijskom gradu na Plivi Kršlakova stara kuća je jedan od najljepših sačuvanih objekata starobosanske arhitekture. Ovaj graditeljski biser ugnijezdio se unutar gradskih zidina u Donjoj Mahali. Nema preciznih podataka o vremenu gradnje objekta, mada se po načinu zidanja, vrsti i kvalitetu vezivnog građevinskog materijala, kao i načinu obrade pojedinih konstruktivnih elemenata, može da svrsta pred sam kraj 18. stoljeća.

Izgled suterena, odnosno dimenzije spoljnih zidova ukazuju na mogućnost da je objekat nastao na temeljima neke fortifikacione građevine.

LAHKI MATERIJAL

Kuća ima suteren, prizemlje i sprat. Kao i ostale kuće građena je od lahkih materijala, s tim da su u ovom slučaju suteren i prizemlje urađeni od čvrstih materijala – lomljenog kamena sa krečnim malterom kao vezivnim sredstvom, dok je prvi sprat urađen u bondruk-sistemu sa drvenim stupovima i ćerpićem kao ispunom.

U ovom slučaju,osim konstruktivne uloge, ovim zidovima se savladavaju nepravilnosti i veliki nagibi terena. Objekat je pokriven strmim drvenim četverovodnim krovom nagiba 45 stepeni i drvenom šindrom kao krovnim pokrivačem. Kršlakova kuća, kao i ostali objekti smješteni na ovom prostoru, izgleda kao da je organski izrasla iz terena.

PORODIČAN ŽIVOT

Tom utisku doprinose: prizemlje urađeno od kamena, bijelo okrečena horizontala sprata i strmi četverovodni krov pokriven šindrom. Naročito je dojmljiva južna fasada sa snažnim doksatom koji prolazi cijelom dužinom objekta i velikim brojem prozorskih otvora pravougaonog oblika. Kuća ima prostranu kaldrmisanu avliju u koju se ulazi kroz lučno zasvedenu kapiju.

Avlija je zatvorena visokim kamenim zidom koji je jednim dijelom pokriven drvenom šindrom. U avliji se nalazila česma sa kamenim koritom. Po svemu ovaj porodični objekat, koji je pripadao Ibrahim-begu Kršlaku, odaje utisak kako se unutar “lahkih” zidina odvijao jedan miran, harmoničan i zdrav porodični život.

U januaru 2004. godine ova kuća, koja je pripadala Ibrahim-begu Kršlaku, proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a obnovljena je 2007.godine sretstvima Headley Trust fonda porodice Sainsbury iz Velike Britanije.

 

 

(Jajce Online)Svaki grad ima svoju historiju, a među malobrojnim gradovima koji brižno čuvaju veliki dio historije naše zemlje je Jajce, nekadašnja prijestonica srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva i mjesto gdje je skončao posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.


Onima koji prođu kroz gradske kapije i zapute se ka tvrđavi, zidine same pričaju kako je nastajao grad, branio se i prkosio, bio osvajan i mijenjan i kako su se u njemu rađale i nestajale države.

Tvrđava se nalazi u sklopu srednjovjekovnog kompleksa grada Jajca i jedan je od 29 kulturno-historijskih spomenika u ovom atraktivnom turističkom mjestu, koje sa pravom nosi epitet “bosanska Venecija” ili “kontinentalni Dubrovnik”.

O vremenu njene gradnje, stručnjaci imaju različita mišljenja.

– Mnogi se slažu da je tvrđava izgrađena prije dolaska Hrvoja Vukčića Hrvatinića i da je postojala prije prvog spomena imena Jajca u pisanim izvorima 1396. godine, dok drugi njenu gradnju stavljaju u 13., pa i u drugu polovinu 14. stoljeća – govori nam Samed Žužić, turistički vodič u Agenciji za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Površina tvrđave iznosi 11.200 kvadratnih metara, a dužina zidova je 1.300 metara.

– Postoje i neka predanja da su majstori tokom zidanja tvrđave u malter stavljali jaja kako bi bio čvršći pa otuda i ime grada, dok postoji i legenda o tome da je grad sagrađen na jajolikoj stijeni. Trvđava je često u prošlosti spominjana kao neosvojiva zbog svoje masivnosti, bedema i pitke vode na samom vrhu – ističe Žužić.

Od tvrđave se prema rijekama Plivi i Vrbasu pružaju odbrambene zidine sa Medvjed kulom i Travničkom kapijom na istočnom zidu i Velikom tabijom, kulom na Džikovcu, Papaz kulom, Banjalučkom kapijom i Šamića tabijom na zapadnom zidu.

Pored današnjeg ulaza u tvrđavu nalazi se portal s kraljevskim grbom porodice Kotromanić iz 15. stoljeća, koji je sagrađen u duhu kasne gotike i veoma je sličan portalu s tvrđave Bobovac.

Kraljevski grb

– Na jugozapadnom dijelu tvrđave nalazi se portal s kraljevskim grbom i karakterističan je izraz gotičke klesarske umjetnosti. Za vrijeme njegovog nastanka uzima se 1421. godina, kada je Jajce došlo u posjed vladarske dinastije Kotromanića, do vladavine kralja Stjepana Tomaševića – govori Žužić.

Tvrđava je tokom nekoliko stoljeća građena, popravljana i adaptirana. – U periodu osmanske vladavine, grade se potporni zidovi kako bi se ojačale zidine tvrđave. Unutar zidova nalazile su se džamija i barutana. Krajem 18. ili početkom 19. stoljeća, na tvrđavi su izgrađene puškarnice, otvorena su druga vrata istočno od kraljevskih, dok je portal zazidan. U doba austrougarske vladavine, pored barutane, sagrađen je rezervoar za vodu – govori Žužić.

Otvorena tokom cijele godine

O ovom spomeniku brine se Agencija za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, a tokom cijele godine tvrđava je otvorena za posjetioce.

– Tvrđava je veoma posjećena i jednako je interesantna domaćim, ali i stranim turistima. U ljetnom periodu otvorena je za sve posjetioce od 9 do 19 sati, a zimi od 9 do 16 sati. Ulaz u najuočljiviju i najimpozantniju jajačku građevinu košta 2 KM – rekao je Žužić.

 

 

(Avaz.ba /E.C./foto: JU Agencija Jajce/Samed Žužić)

Uz poznat vodopad, sledeća turistička atrakcija u bosanskom gradu Jajcu je Muzej II zasjedanja AVNOJ-a (Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije). Nalazi se u centru, a odmah pored je parking ako dolazite kolima. Otvoren je svakog dana, karta košta dve marke, a za studente i srednjoškolce jednu marku. Od 1. marta do 30. novembra muzej radi od 9 do 18 sati, a zimi znatno kraće, od 10 do 13 časova.

Mislim da su poslednje generacije đaka koje su u školama detaljno učile o ovom događaju rođene 1982. i 1983. godine, pa ako ste došli na svet kasnije možete upravo ovde početi da učite o nekadašnjoj velikoj državi.

Jer, Nova Jugoslavija stvorena je baš u Jajcu, a kako kaže jedna analiza na jednom od panoa koji tamo stoje, rođenje Jugoslavije istovremeno je i rođenje projekta izgradnje država naslednica. Osim što je jedna od glavnih odluka zasedanja te daleke 1943. godine bilo osnivanje federacije, podrazumevalo se i utvrđivanje granica među republikama, koje je od 1991. godine prepoznala Arbitražna komisija Mirovne konferencije o Jugoslaviji.

Drugom zasedanju 29. novembra 1943. koje je počelo u 19 časova, prisustovalo je 142 delegata. Vrata su bila otvorena za građane, s tim što su svi osim delegata na ulazu temeljno pretresani zbog mogućnosti postavljanja diverzije. Prozori su bili prekriveni roletnama, a u unutrašnjosti je plamtelo blago svetlo.

Rad je započet himnom „Hej Sloveni“, u izvođenju pozorišnog hora narodnog oslobođenja, a završio se u 5 ujutru kozaračkim kolom.

Predsednik AVNOJ-a izabran na zasedanju u Bihaću 1942. dr Ivan Ribar otvorio je zasedanje svojim uvodnim referatom „O radu AVNOJ-a između dva zasedanja“, a nakon pauze, oko 21 čas za govornicom se pojavio Josip Broz Tito. U muzeju se nalazi i fotelja u kojoj je Tito sedeo.

U Jajcu je doneta deklaracija po kojoj su stvoreni materijalni, politički i moralni uslovi za buduću bratsku, demokratsku, federativnu zajednicu jugoslovenskih naroda, koji traže od saveznika da priznaju njihovu borbu protiv okupatora, i slobodnu demokratsku volju.

Izglasano je da organi narodne vlasti treba da budu priznati i poštovani u inostranstvu, da se jugoslovenskoj vladi u inostranstvu oduzme pravo da predstavlja jugoslovenske narode, a prema kralju i monarhiji da se preduzmu mere koje odgovaraju njihovom odnosu prema narodnooslobodilačkoj borbi. Izražena su topla osećanja prema SSSR, Velikoj Britaniji i SAD, kao i osećanja divljenja prema Crvenoj armiji i savezničkim snagama u borbi protiv fašista.

Odlučeno je da se Jugoslavija izgradi na federativnom principu, da se monarhija ne ukida, već pravno suspenduje, a osnovani su vrhovni državni organi nove Jugoslavije i izabrano je predsedništvo AVNOJ-a. Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije imenovan je kao organ sa svim obeležjima vlade preko koje je AVNOJ ostvario izvršnu funkcju.

U zgradi u kojoj je danas muzej prvobitno je bio objekat moderne arhitekture koji je izgradilo Sokolsko društvo. Svečano otvaranje uz sokolski slet priređeno je 1935. godine, a dom je korišćen kao sala za „tjelovežbe i društvene prostorije panslavističke organizacije Sokola“.

Okupacijom Jajca početkom avgusta 1941. godine prestaju sokolske aktivnosti i dom postaje mesto u kojem se prisilno sabiralo, zatvaralo i zlostavljalo srpsko stanovništvo iz ustaničkih krajeva, članovi komunističke partije i učesnici i simpatizeri narodnooslobodilačkog pokreta. Partizani su ga po povlačenju iz Jajca 1942. godine zapalili i tada je potpuno izgorela unutrašnjost objekta i drvena konstrukcija krova.

U okviru proslave desetogodišnjice, 29. novembra 1953. otvoren je Spomen muzej Drugog zasedanja AVNOJ-a, a obnova i uređenje urađeni su po uputstvima arhitekte Žive Đorđevića.

Pod predsedništvom Josipa Broza Tita u istoj dvorani održana je svečana sednica Savezne narodne skupštine na kojoj je Moša Pijade podneo referat o razvoju Nove Jugoslavije.

U periodu od 1960. do 1991. muzej se dodatno razvija, međutim zgrada je delimično zapaljena u ratu od 1992. do 1995. godine, postavka je uništena i razneta, a bogati fundus muzeja pokraden.

Odnete su bogata numizmatička kolekcija, kao i zbirka trofejnog oružja. Dokumenti, fotografije i snimci bačeni su na otpad. Sačuvani su portreti Tita, Staljina, Ruzvelta, Čerčila i Marksa – dela Đorđa Andrejevića Kuna. U Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske sačuvana su 293 crteža Božidara Jakca, koja su vraćena muzeju 2012. godine.

U posleratnom periodu opštinske vlasti dale su muzejsku zgradu na korišćenje lokalnom ogranku Udruženja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, koji su je napustili 2001. godine jer zbog oštećenja nije bilo moguće u njoj boraviti. Od 2002. po odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika muzej je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Krajem 2007. godine Opštinsko veće Jajca osnovalo je Javnu ustanovu Muzej drugog zasjedanja AVNOJ-a, kada se u sklopu projekta obnavlja zgrada i izgled sale rekonstruiše na osnovu fotografija iz 1943. godine. Novitet je to što svaka novonastala država dobija po paviljon, odnosno muzejsku nišu. Muzej je svečano otvoren 29. novembra 2008, na 65. godišnjicu zasedanja.   

Ovde godišnje dođe od 20.000 do 30.000 turista, a najviše ih ima 29. novembra kada u toku manifestacije Dani AVNOJ-a nekoliko hiljada posetilaca obučenih u pionirske marame ili uniforme JNA obeležavaju praznik države koja odavno ne postoji, a koji smo nekada zajedno slavili od Vardara do Triglava.

Prvi deo putopisa iz Jajca pročitajte OVDE, a tekst o Banjaluci OVDE.

Tekst: Nenad Blagojević www.putokosveta.com (Tekst je moguće preneti u drugidigitalni medij uz obaveznu objavu izvora teksta i objavu linka kawww.putokosveta.com).

Fotografije: Nenad Blagojević, Jelena MadžarićAgencija za zaštitu baštine Jajce organizovala je manifestaciju „Skokovi s vodopada“, i to četvrti put.

Nakon što su završeni skokovi,koji su privukli veliki broj posjetilaca rok bend „Regina“ je održao koncert na platou ispred Doma kulture.Momci su zabavli publiku dvostanim nastupom,a na repertoaru se našli hitovi s početka karijere,kao i sa posljednjeg albuma „Regina u srcu“.

 

 

 

 

 

(Jajce Online)