+387 (0) 30 659 888
info@agencija-jajce.ba
Ul. Sv. Luke 15 Jajce, Federacija BiH, 70101, Bosna i HercegovinaPoštovani posjetitelji, ovim putem vas obavještavamo da je došlo do izmjene radnog vremena za posjetu Spomenika kojima upravlja i vrši naplatu ulaza JU „Agencija“, to su: Katakombe, Zavičajna zbirka, Hram boga Mitrasa, Tvrđava i Vodopad.

Iste je moguće posjetiti uz prethodnu najavu ili na licu mjesta uz poziv na brojeve: 00387 (0) 30 658 268 (radnim danom od 8:00 do 16:00 sati) i 00387 (0) 63 397 836 (vikendom i praznicima od 9:00 do 17:00 sati). U nedjelju, 2. prosinca/decembra na zagrebačkom Velesajmu održan je tradicionalni Božićni sajam u organizaciji IWCZ (Međunarodni klub žena Zagreb), koji, uglavnom, okuplja diplomate akreditirane u Zagrebu i članove njihovih obitelji.

Na ovom jednodnevnom sajmu sudjelovalo je 45 država, koje su na svojim štandovima brojnim posjetiteljima nudili proizvode iz svojih država, kulinarske delicije i pića uz jako prihvatljive cijene. Sva prikupljena sredstava na ovogodišnjem Božićnom sajmu bit će donirana Institutu za palijativnu medicinu u Zagrebu.

Na poziv Veleposlanstva BiH u Zagrebu, JU "Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca" svojom donacijom obogatila je ponudu naše zemlje na ovom sajmu. Ravnatelj Agencije, Anto Brtan, koji je do prije nekoliko mjeseci bio diplomata u Veleposlanstvu BiH u Zagrebu pomagao je djelatnicima Veleposlanstva u prezentaciji ponuda iz BiH.

Sudjelovanje na sajmu omogućilo je prezentaciju turističe ponude Jajca, a promotivni letci i donirani predmeti s motivima Jajca i jajačkog kraja pobudili su veliki interes brojnih posjetitelja.Povodom sjećanja na  II. zasjedanje AVNOJ-a koji se održao u Sokolskom domu u Jajcu u nastavku vam prenosimo tekst objavljen od strane Al Jazeere: „U Jajcu, 75 godina kasnije“

Tamo iznad gdje su se Pliva i Vrbas sreli i zagrlili i ostali do dana današnjih i tamo gdje se Pliva ne plaši skoka sa tridesetak metara, jer je Vrbas čeka raširenih ruku, smjestilo se Jajce. U jesenjoj sumaglici, kao u nekakvom snu i iščekivanju nečeg teško definiranog.

I danas, a tako već 75. godina, čuva priču o nastanku velike države, o zasjedanju Antifašističkog vijeća Narodnog oslobođenja Jugoslavije – AVNOJA, 29. i 30. novembra 1943. godine. Stoga, uz poznati vodopad, sljedeća turistička destinacija je upravo Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a. I uspomene, i podsjećanja. Na događaj, na stvaranje nove Jugoslavije.

Partizanske uniforme i kape s crvenim petokrakama preplavile su gradić posljednjeg vikenda na raskršću novembra i decembra. Više je hiljada antifašista stiglo iz svih krajeva regije: Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine do Slovenije, da se podsjeti na AVNOJ, na kojem su donijete dalekosežne historijske odluke i udareni temelji nekadašnjoj zajedničkoj državi.

“Upravo to rađanje Jugoslavije istovremeno je i rađanje projekta izradnje država nasljednica. Osim što je jedna od glavnih odluka zasjedanja te davne 1943. godine bilo osnivanje federacije, podrazumijevalo se i utvrđivanje granica među republikama, koje je 1991. godine prepoznala Arbitražna komisija Mirovne konferencije o Jugoslaviji”, kaže Emsada Leko, direktorica Muzeja AVNOJ-a.

“Odluke AVNOJ-a zrače i danas. Mislim da su posljednje generacije učenika koje su u školama učile o ovom događaju rođene osamdesetih godina prošlog stoljeća, a oni kasnije rođeni upravo ovdje mogu početi učiti o nekadašnjoj velikoj državi.” Govorilo se o tim avnojevskim porukama na svečanoj akademiji na izložbi “Između fašizma i antifašizma u 11 činova” i o stradanjima u proteklom ratu, ali kako to reče kustosica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine Elma Hodžić, “ i o solidarnosti čovjeka i njegovim mogućnostima da pobijedi narastajući fašizam danas.” Govorilo se i o knjizi Posljednji poziv u pomoć profesora Slave Kukića, čime je simbolično završena manifestacija “Dani AVNOJ-a 2018”.


“U zgradi u kojoj je sada Muzej bio je objekt moderne arhitekture, koji je izgradilo Sokolsko društvo. Godine 1953. otvoren je Spomen-muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a”, priča Emsada Leko.

“I ovu su zgradu devastirale vojske koje su ovuda prošle u periodu od 1992. do 1995. godine. Opustošena je i ostala je bez eksponata. Prije šest godina uspjeli smo vratiti iz Muzeja savremene umetnosti iz Beograda 293 crteža Božidara Jakca, a značajan dio muzejske postavke sačuvali su i vratili bosanski franjevci. Muzej je tako obnovljen i rekonstruiran na osnovu fotografija iz 1943. godine. Novitet je što je svaka novonastala država dobila po paviljon, odnosno muzejski dio. Muzej je svečano otvoren 29. novembra 2008. godine, na 65. godišnjicu zasjedanja, a 2002. godine proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.”

“Ovdje je stvorena jedna velika država, i to znaju svi koji ovdje žive. Danas je Muzej AVNOJ-a ponovo u prvom planu. Nekako odavde sve počinje – iz Muzeja ili ispred – i ne samo kulturni događaji. Muzej je u središtu turističke ponude i godišnje bilježimo tridesetak hiljada turista, po čemu je najposjećeniji u Bosni i Hercegovini. I Manifestacija ‘Dani AVNOJ-a’ ima za grad veliki značaj u svakom pogledu”, kaže direktorica Muzeja. U Udruženju “Josip Broz Tito” zalažu se još da makar mala ulica kojom se dolazi do Muzeja dobije Titovo ime.

Jajce danas… Sve je više ponosa na te historijske događaje, na nacionalne spomenike, kojih je 30. Uz Kreševo i Stolac, kako kažu u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa, najviše u Bosni i Hercegovini. Polazeći od Travničke kapije, pa do džamije Esme-Sultanije, jedine u Bosni i Hercegovini, koja je dobila ime po jednoj ženi. Pa dalje, do Crkve svete Marije, Hrama Boga Mitre… do Hafizadića česme, pa Omerbegovića kuće, Dizdareve džamije, stećaka… Gotovo svi će vam u Jajcu kazati da žive normalno, jedni pored drugih, ali i zajedno. Otkrivaju i tajnu, da je ovdje zabilježeno više mješovitih brakova u proteklih desetak godina nego u čitavom prijeratnom periodu. “Doduše, pred izbore, kako kažu mnogi, oni iz politike zakuhaju, zaljuljaju i tada se malo uznemiri, ali brzo se to prevlada…”

Najbolja ilustracija su ovdašnji srednjoškolci, koji su prvi digli glas i kazali NE segregaciji i podjelama u obrazovanju. Otud i ponos na dobijenu međunarodnu nagradu za 2018. godinu “Max van der Strel”. Želja za jedinstvom bila je motiv u srednjoj školi “Nikola Šop” i njenim učenicima da su ustali protiv toga i istrajali. Mladi, koji zajedno šetaju i provode vrijeme na vodopadima, govore kako je “pogrešno da nas uče onom što razlikuje naše narode. Vjerujemo da možemo zajedno postići mnogo više.”

Međutim, i ovaj gradić se ne uspijeva oteti poplavi odlazaka. Odlaze mnogi, mladi najviše. Jedan od sagovornika kaže: “Vidite, ovdje smo bili izbjeglice i svi smo povratnici. Grad je bivao i zauzet, i oslobađan. I Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci bili su, na neki način, protjerani iz svoga grada, a sada se vraćamo zajedno. Međutim, ne možemo zaustaviti ovaj novi, sadašnji odlazak. I grad nam je sve manji… Gotovo je otišlo pola stanovnika.” I tako je to u Jajcu 75 godina kasnije, od događaja koji je u mnogome odredio sudbinu ovog bosanskog kraljevskog gradića.

Izvorni tekst možete prčitati ovdje.(www.
balkans.aljazeera.net)Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je na sjednici održanoj u utorak 6. studenog/prosinca proglasila  nacionalnim spomenicima BiH: povijesno područje - srednjovjekovne nekropole sa stećcima i stari muslimanski nišani u naselju Drecelj, općina Olovo, FBiH, graditeljsku cjelinu (grupe građevina) komunalnog infrastrukturnog sustava starog gradskog vodovoda u Derventi, općina Derventa, RS i povijesnu građevinu - "Ovčiji brod" - Most u selu Bratač, općina Nevesinje, RS.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune odluke o proglašenju graditeljske cjeline - crkva Sv. Ive u Podmilačju, općina Jajce, FBiH (sada Kulturni krajolik Crkve Sv. Ive u Podmilačju, sa povećanom zonom i redefiniranim mjerama zaštite). Odluku o proglašenju ovih dobara nacionalnim spomenicima BiH donijeli su predsjedavajući Komisije Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojević. Više o graditeljskoj cjelini - crkvi Sv. Ive u Podmilačju možete pročitati ovdje u odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Komisija je donijela odluke o neispunjavanju kriterija za proglašenje dobara nacionalnim spomenicima BiH:  džamije u Jakešu, općina Vukosavlje, RS; džamije u Modričkom Lugu, općina Vukosavlje, RS; džamije u Gornjim Tarevcima, općina Modriča, RS; džamije u Islam Varoši, općina Modriča RS; srednje džamije u Modriči, općina Modriča, RS, i džamije u Gornjoj Kalesiji, općina Kalesija, FBiH.

Zaključeno je da se povijesna građevina - "Ovčiji brod" - Most u selu Bratač, općina Nevesinje, uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH zbog lošeg stanja konstrukcije, bioloških naslaga i nemogućnosti redovnog održavanja, a da se Spomen kompleks Tjentište i područje i ostaci povijesnog spomenika - crkva Sv. Georgija (Đurđevica) u Gomiljanima, općina Trebinje, skinu sa Liste ugroženih spomenika BiH jer su otklonjeni razlozi njihove ugroženosti (sanirano klizište, odnosno obnovljena crkva). Jučerašnjoj sjednici su, uz članove Komisije, prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.(www.bljesak.info)Pridružite nam se na prikazivanju dokumentarnog filma "Blue Heart" koji vam donosi Patagonia i Revija zelenog filma. Predložene su ili u procesu izgradnje više od 3.000 hidroelektrana i pregrada na posljednjim europskim divljim rijekama Balkana koje će uzrokovati nepovratne štete na rijekama, divljim životinjama i lokalnim zajednicama.
 
Blue Heart prikazuje borbu za najveću netaknutu rijeku u Europi - albansku Vjosu, nastojanje da se spasi ugroženi balkanski ris u Makedoniji, te žene Kruščice, Bosne i Hercegovine, koje predvode mjesec dana prosvjeda od 24 sata na dan da bi zaštitile jedinstveni izvor svježe vode u zajednici. U uvodnom obraćanju predstavnici Centra za životnu sredinu predstaviti će aktualne informacije o izgrađenim i planiranim hidroelektranama na rijekama Vrbas, Pliva i Ugar.
 
Projekcija filma će se održati 23.11.2018. godine u Velikoj sali Općine Jajca, sa početkom u 14:00 sati.
 
Organizatori ovog događaja su JU „Agencija Jajce“ i „Centar za životnu sredinu“, dok je Općina Jajce podržala prikazivanje ovog filma. Pozivamo sve zainteresirane da nazoče prikazivanju filma.


Pogledajte video najavu:Jajce, 1461. - 2018.
557. obljetnica krunidbe posljednjeg bosanskog kralja
Stjepana TomaševićaU subotu, 17. studenog/novembra, u organizaciji JU "Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca", JU Dom kulture Jajce i udruge Stjepan Tomašević Jajce, u Jajcu je svečano obilježena 557. obljetnica krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Program obilježavanja obljetnice započeo je u 15:00 sati ispred Crkve sv. Marije (pretvorena u Fethija džamiju, 1528.) okupljanjem velikog broja građana Jajca od kojih su mnogi odjenuli narodne nošnje jajačkoga kraja.

Službeni dio programa započeo je dolaskom nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

Ravnatelj JU "Agencija" Anto Brtan pozdravio je okupljene građane Jajca, uzoritog kardinala Vinka Puljića, generala zbora Stanka Soptu Baju, predsjedavatelja OV Jajce gosp. Ivu Šimunovića, predstavnike vjerskih zajednica i medija i ostale goste, te im zahvalio što su u tako velikom broju došli na obilježavanje jednog od najznačajnijih događaja u povijesti naše Domovine.Naglasio je da je na današnji dan davne 1461. godine u crkvi svete Marije okrunjen  posljednjih bosanski kralj Stjepan Tomašević, te da je svečanost krunidbe vodio papinski izaslanik Nikola Modruški, a kraljevsku krunu poslanu od Pape Pia II u Jajce je donio ninski biskup Božo. Ovim činom, Papa Pio II priznao je bosansku neovisnost, dodao je Brtan.Po kraljevoj želji, Papa Pio II proglasio je svetog Grgura Čudotvorca zaštitnikom bosanskog kraljevstva, a crkvu svete Marije proglasio oprosnom crkvom svim vjernicima koji je posjete na marijanske blagdane. Ni jedan papa poslije njega nije povukao ovu bulu o proglašenju crkve sv. Marije oprosnom crkvom, kazao je Brtan u nastavku obraćanja.

Na kraju pozdravnog govora, ravnatelj Brtan je kazao: "Danas Crkva sv. Marije ili Fethija džamija postaje izvor nesuglasica između Bošnjaka i Hrvata u Jajcu. Bila je krunidbena crkva. Potom je s dolaskom Turaka pretvorena u džamiju i toj svrsi služila do požara u kojoj je uništena. Ali danas je samo ruševina koja će se još više urušavati ako se ništa ne poduzme.

Zbog toga s ovog mjesta šaljemo apel vjerskim zajednicama i njenim poglavarima da pokušaju naći dugoročno rješenje kako teret ovog problema ne bi pao samo na leđa lokalnim vjerskim i svjetovnim vlastima i kako ne bi u budućnosti bio sjeme razdora među nama."

Cijeli govor možete pročitati OVDJE.

Nakon toga, okupljenima se obratio uzoriti kardinal Vinko Puljić pri čemu je naglasio važnost i potrebu očuvanja sjećanja na dugu i slavnu povijest naše Domovine, koja je činom slanja krune bosanskom kralju od strane Pape Pia II postala neovisna država.

U 16:00 sati program obilježavanja obljetnice nastavljen je u Župnoj crkvi Uznesenja BDM u Jajcu, gdje je uzoriti kardinal Vinko Puljić predslavio Svetu misu pred mnoštvom okupljenih građana Jajca.

U 18:00 sati pred prepunom dvoranom Doma kulture izvedena je kazališna predstava "Kraljica Bosne" od strane Studentskog teatra Franjevačke teologije iz Sarajeva. Više od sat vremena publika je uživala u izvrsnoj glumačkoj izvedbi nagradivši na kraju glumce dugim pljeskom i ovacijama. Predstava je bila toliko dirljiva zbog nesretne sudbine kraljice Katarine i njene domovine Bosne da su se mnogi rasplakali. Anela Križanac, koja je veličanstveno odigrala ulogu kraljice Katarine vjerno nas je vratila u srednji vijek i podsjetila nas ovom izvedbom da su u svakom ratu najveće žrtve žene, majke i supruge.