Danas Jajce ponosno nosi naziv - Kraljevski grad. Naime, tu je krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević u Crkvi Svete Marije. Crkva se nalazi unutar historijske jezgre grada, a puni naziv je Crkva Svete Marije sa Zvonikom Svetog Luke. Naime, kada se kćerka srpskog despota Lazara, Jelena Branković, udala za Stjepana Tomaševića, u miraz je donijela moći sv. Luke Evanđeliste. Tako je uz samu crkvu izgrađen toranj - Zvonik Svetog Luke, koji su radili domaći majstori. Visok je 23,15 metara i danas je jedini sačuvani srednjovjekovni zvonik u kontinentalnom dijelu Balkana.

 
Crkva je za vrijeme osmanske vlasti pretvorena u džamiju i nazvana Sultan-Sulejmanova džamija. Međutim, dok je objekt korišten kao mjesto za molitvu muslimana nekoliko puta je gorio u požarima, što su mještani shvatali kao znak da se objektu ne smije mijenjati namjena. Nakon požara 1832. godine od zgrade su ostali samo zidovi.(visitmycountry.net/foto: JU Agencija Jajce)Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca 23. i 24. 05. 2017. godine organizira 4. sajam STEP - Jajce 2017. - Sajam turizma i eko proizvoda. Ovim povodom obavještavamo sve zainteresirane izlagače - eko proizvođače, turističke agencije i sve druge koji imaju dodir sa turizmom i eko proizvodnjom da se prijave i tako rezerviraju izlagačko mjesto na Sajmu, prijava traje do 10. 05. 2017. godine.

PRIJAVA ZA ZAKUP ŠTANDA
Cijena štanda od 2 m2 za oba dana sajma iznosi 20,00 KM. Uplata je prijava.
Uplatu možete izvršiti na žiro račun „Agencije“ kod Hypo Alpe Adria banke 3060250000619739
Svrha uplate: Zakup štanda
Uplate izvršiti do 10.05.2017. godine.

Obaveza izlagača:
- Poštovati sajamski program i protokol, te svoj štand ne napuštati do kraja sajma
- Domaćinski se odnositi prema osnovnim sredstvima i opremi 
- U slučaju uzrokovanja štete vlastitom krivicom obavezni ste istu nadoknaditi vlasniku odmah 
- Istaknuti naziv firme/udruženja na štandu dimenzija 190 x 25 cm 

Molimo Vas da popunjen obrazac sa uplatnicom pošaljete na broj fax-a 030/719 076 ili na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., sve ostale informacije možete dobiti na broj: 030 659 166 ili 063 322 144, mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Prijavni materijal možete preuzeti ovdje
 

 Društvo prijatelja kulturnih i prirodnih vrijednosti – NVO Wigwam iz Sarajeva za 2017. godinu dodjeluje priznanje direktoru JU Agencije Jajce, gosp. Husi Hadžić – za doprinos strateškom razvoju turističkog proizvoda Jajca.

Ciljevi rada Društva su promocija programa koji na ideji rada na očuvanju kulturnih i prirodnih vrijednosti Bosne i Hercegovine u ambijentalnom i ekološkom smislu, kao i u proizvodnji na tradicionalan način vidi mogućnost obnove sela i plasmana proizvoda sela za potrebe gradova i budućeg turizma. Wigwam ideja u tom smislu vrši ulogu veze između tvoraca projekata i ekonomskog i profesionalnog dijela svijeta koji želi učestvovati u realiziranju ideje trajnog poboljšavanja kulture življenja i kvalitete života simbolizirane u znaku Wigwam.

Priznanja NVO Društva prijatelja kulturnih i prirodnih vrijednosti – Wigwam iz Sarajeva za 2017. godinu:
 
1. Goran Šarić iz Travnika – za doprinos razvoju planinskog turizma na Vlašiću.
Priznanje dodjeljuje AMB Nedžad S. Hadžimusić, predsjednik Skupštine NVO Wigwam;
 
2. Huso Hadžić iz Jajca – za doprinos strateškom razvoju turističkog proizvoda Jajca.
Priznanje dodjeljuje restorater Fejlem Kamerić, član UO NVO Wigwam;
 
3. Miroslav Matošević iz Travnika – za doprinos strateškom razvoju turizma u Srednjobosanskom kantonu.
Priznanje dodjeljuje djelatnik u kulturi Nebojša Kovač, član UO NVO Wigwam;
 
4. Vahid Duraković iz Bugojna – za doprinos razvoju likovnih, muzičkih i scenskih umjetnosti u Bugojnu i Bosni i Hercegovini.
Priznanje dodjeljuje scenarista i producent Mirsad Ćatić – Čuperak, član UO NVO Wigwam;
 
5. Dario Pušić kamerman produkcijske kuće F.I.S.T. iz Sarajeva – za doprinos u stvaranju TV serija: „Pozitivna geografija“, „Dva smo svijeta različita“, „Kriza“ i „Lud, zbunjen normalan“.
Priznanje dodjeljuje advokat Dragan Mičunović, član UO NVO Wigwam;
 
6. Edita Đapo ministrica u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma – za doprinos donošenju strateških dokumenata iz oblasti okoliša u Bosni i Hercegovini.
Priznanje dodjeljuje režiser, scenarist, dramski pisac, producent Jasmin Duraković, član UO NVO Wigwam.
 
7. Fahrudin Mešković – Fehro iz Busovače – za dvadesetogodišnji doprinos očuvanju kulinarskih vještina Bosne i Hercegovine u restoranu „Kod Fehre“ i viziju izgradnje kulinarskog centra Srednjobosanskog kantona.
Priznanje dodjeljuje turistički djelatnik Zoran Bibanović, predsjednik NVO Wigwam.

Ovogodišnji  4. po redu Sajma turizma i eko proizvoda Jajce - STEP 2017, održat će se 23. i 24. svibnja/maja u središtu grada.


Sajam svake godine dobiva na većem značaju a jajčani i posjetitelji Jajca ga u sve većem broju posjećuju, STEP će ove godine ponuditi atraktivne stručne sadržaje iz oblasti turizma i poljoprivrede te okupiti će brojne izlagače  iz Bosne i Hercegovine i šire.

Pogledajte video prošlogodišnjeg STEP-a:Svaki grad ima svoju historiju, ali jedan od malobrojnih gradova koji brižno čuva veliki dio historije ove zemlje je Jajce. Kada prođete kroz gradske kapije i zaputite se ka tvrđavi, tada pustite zidine da vam ispričaju kako je nastajao grad, branio se i prkosio, bio osvajan i mijenjan i kako se u njemu rađala jedna nova država.
 
Dolina Plive i Vrbasa je bila nastanjena još u antičko doba, no, grad Jajce se razvija tek u srednjem vijeku (14. i 15. stoljeću). Utemeljitelj grada je Hrvoje Vukčić Hrvatinić.

 
Prema navodima putopisaca, Vukčić Hrvatinić je odlučio sagraditi Jajce prema kastelu Jaje (Castell del Uovo) u blizini Napulja, pa je tako ovaj gradić i dobio ime. Mada, postoje i neka predanja da su tokom zidanja tvrđave u malter stavljali jaja kako bi bio čvršći, pa otuda i ime grada, dok postoji i legenda o tome da je grad sagrađen na jajolikoj stijeni.(visitmycountry.net)


JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca izdala je novi vodič koji sadrži najvažnije turističke informacije za Jajce. Pokrivena su polja vezana za kulturnu baštinu, umjetnost i kulturu, prirodne ljepote, sport i rekreacije, kalendar događaja, nacionalni spomenici i druge bitne informacije.

Vodič je pisan na tri jezika. Pored bosanskog, sadržaj je pisan na njemačkom i engleskom jeziku.

Vodič možete kupiti u turističkom info centru i svim drugim prodajnim mjestima JU Agencije Jajce.