Frama- franjevačka mladež Jajce, predvođena duhovnim asistentom fra. Marijom Jelićem već četvrtu godinu uređuju unutrašnji prostor crkve sv. Marije/džamije Sulejmanije u Jajcu. 

Framaše je pozdravio Huso Hadžić, direktor JU “Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” te predložio da i ostale udruge, razredi srednjih škola slijede primjer naše Frame i uređuju spomenike kulture.

Jajački framaši mnogo puta su se dokazali  kroz razne akcije koliko vole svoj grad i njegovu povijest.

Nakon ove akcije posjetili su katakombe i saslušali kratko predavanje o povijesti istih. Ovo je Framin doprinos za Svjetski dan ekologije!(Jajce Online/Tvrtko Zrile)

 
Manifestacije: Povezivanje proizvođača i afirmacija turizma u Jajcu
S dvodnevne manifestacije u Jajcu: Velik broj štandova
 

Sajmom turizma i eko-proizvoda STEP, koji je završen 24.05.2017. godine, službeno je počela turistička sezona u ovom gradu. Sajam je otvorila Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma.

Veliko bogatstvo 

- Prekretna sam što se nalazim u stolnom gradu Jajcu, koji posjeduje historijska, kulturna i prirodna bogatstva. STEP prerasta u tradicionalni sajam, koji može poslužiti svima kao primjer na koji se način promovira lokalna zajednica - navela je Đapo otvarajući sajam.

Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, poželio je dobrodošlicu gostima sajma i naveo da je on iz godine u godinu sve posjećeniji.

- Jajce sa svojim bogatstvima i svim potencijalima postalo je poznato na tržištu cijelog svijeta, a to sam se uvjerio na mnogim manifestacijama - rekao je Hadžić.

Načelnik općine Edin Hozan kazao je da sajam može biti koristan za širu lokalnu zajednicu te da je ovo jedan od načina za povezivanje proizvođača iz BiH i susjednih zemalja te promicanje Jajca kao turističkog mjesta, kao i svojevrsni poticaj organskoj proizvodnji.

Na ovogodišnjem STEP-u svoje proizvode predstavili su izlagači iz svih krajeva BiH, ali i susjednih zemalja. Partner sajma turizma i eko-proizvoda "STEP Jajce 2017" je Općina Tomislavgrad.

Među izlagačima na sajmu bili su i predstavnici Udruženja penzionera, koji prodajom kolača pomažu najugroženijim stanovnicima.

kasum44

Kasum: Dobra prodaja

- Prezadovoljni smo prodajom. Ljudi su kupovali od srca jer je naša prodaja imala humanitarni karakter. Sav novac ćemo donirati našim sugrađanima te bolesnima, a dio novca usmjeriti za kupovinu mamografa. U ovoj akciji 28 žena je učešća - rekla je Nermana Kasum, aktivistica Udruženja iz Jajca.

Paleta sireva

Štand porodice Mehić, koja se više od 100 godina bavi proizvodnjom autohtonog vlašićkog sira, bio je jedna od posjećenijih.

mehic44

Mehić: Solidna cijena

- Imamo široku paletu sireva, proizvodimo sireve od bijelog i divljeg luka. U posljednje vrijeme i od čilija. Najbitnije da je prirodna proizvodnja bez umjetnih tvari. Cijena sireva je solidna i prilagođena kupovnoj moći - rekao je Mersudin Mehić.

Predstavljena aplikacija 

Na sajmu je predstavljena turistička internet-aplikacija „Jajce Tour Guide", a upriličen je i okrugli sto o temi „Savremeni trendovi razvoja turizma s osvrtom na Jajce", gost predavač je bila prof. dr. Vesna Babić-Hodović.

Zbog održavanja lokalnih izbora predstavnici bratimljenih gradova Virovitice i Novske nisu prisustvovali. 

Najljepši balkon i dvorište

I ove godine Radio Jajce, u saradnji s „Agencijom za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada" i Općinom, nagradili su Majru Đulić za najljepši uređeni balkon, dok je Marijana Dramac-Martinović dobila nagradu za najuređenije dvorište.


(www.avaz.ba)Dvodnevnim Sajmom turizma i eko proizvoda u Jajcu je označen i početak turističke sezone.

Već četiri godine Jajce je domaćin Sajma turizma i eko proizvoda, po riječima organizatora cilj je predstavljanje bogate tradicije života na ovim prostorima te otvaranje novih poslovnih mogućnosti.

“Nama je osnovni cilj promovisati turističke potencijale, ali i eko proizvodnju i suvenire i sve što je vezano za razvoj turizma”, kaže Huso Hadžić, direktor Agenicije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Jajca.

“Jedan pozitivan primjer kako lokalna zajednica treba da se promoviše, kako lokalne vlasti sa svojim građanima, sa privrednim subjektima promovišu svoj grad”, rekla je Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma FBiH.

Izlagači na ovom sajmu mišljenja su da osim promocije vlastitih proizvoda ovakva vrsta susreta je i prilika da se dogovore novi poslovi.

Prirodne ljepote, bogata narodna tradicija i običaji uz kulturno-historijske spomenike u gradu i njegovoj okolini, koji svjedoče o tragovima zanimljive prošlosti, svake godine privlače sve veći broj domaćih i stranih turista. Iako su za razliku od predhodnih godina turisti višesatne posjete zamijenili dnevnim, problem je, kako kažu, što Jajcu još nedostaje smještajnih kapaciteta.

“U svakom smislu, osim u ovom smještajnom, smo spremni i ono što nama nedostaje je dodatni hotelski smještaj više klase”, smatra Edin Hozan, načelnik Općine Jajce.

U Jajcu, gdje je i zvanično označen početak turističke sezone u kojoj očekuju više od 150 hiljada turista, kažu da spremno dočekuju sezonu, za koju se nadaju da će biti bolja od prethodnih.

 

 

(federalna.ba / foto: Samed Žužić)Sajam turizma i eko proizvoda STEP otvoren je danas u Jajcu čime je i službeno označen početak turističke sezone u ovom gradu. Sajam je otvorila Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma. 

-Želimo da općine imaju namjenska sredstva za razvoj turizma kao veoma perspektivne grane privrede te da konačno svaka od njih dobije priliku da kroz sopstvenu turističku zajednicu na adekvatan način promovira svoje potencijale. Općine ne trebaju zavisiti ni od Federacije ni od kantona, jer upravo lokalne zajednice najbolje znaju kakve su njihove potrebe i šta mogu pružiti turistima – izjavila je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo na otvaranju 4. Sajma turizma i eko proizvoda STEP – Jajce 2017.

Sajam je okupio zainteresirane proizvođače eko proizvoda, turističke agencije, hotelijere i ugostitelje iz cijele BiH. Grad partner 4. Sajma turizma i eko proizvoda STEP – Jajce 2017 je Tomislavgrad. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Općine Jajce i u organizaciji Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Ministrica Đapo je kazala da je došla u Jajce prvenstveno da bi dala podršku promociji turističke ponude grada. Jajce je, kaže, najbolji primjer da općine prepoznaju mogućnosti koje im daje turizam.

-Jedan od glavnih ciljeva Federalnog ministarstva okoliša i turizma je da im pruži podršku i pomoć u razvijanju njihovih turističkih kapaciteta. Želimo kroz odgovarajuće zakonodavstvo omogućiti općinama da odlučuju o tome šta i na koji način žele razvijati u oblasti turizma. Vrlo rado se odazivam na slične pozive, jer želim lično dati podršku općinama koje razvijaju turizam kao što one daju ogromnu podršku meni kad su u pitanju nova zakonska rješenja koje uvodimo ja i Vlada Federacije, a koja su vezana upravo za jačanje uloge općina u razvijanju turizma. Mislim da su Jajce i ponuda današnjeg sajma najbolji dokaz koliko turističkog blaga – koje do sada nije bilo dovoljno afirmirano – ima naša zemlja – kazala je ministrica Đapo.

Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca poželio je dobrodošlicu gostima sajma i naveo da je on iz godine u godinu sve posjećeniji.

-Nažalost, danas smo tužni zbog događaja koji se dogodio u našoj blizini i suosjećamo se s porodicama tragično nastradalih momaka. Jajce sa svojim bogatstvima i svim potencijalima postalo je poznato na tržištu cijelog svijeta, a to sam se uvjerio na mnogim manifestacija, rekao je Hadžić.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan kazao je da sajam može biti koristan za širu lokalnu zajednicu te da je ovo jedan od načina za povezivanje proizvođača iz BiH i i susjednih zemalja te promicanje Jajca kao turističkog mjesta kao i svojevrsni poticaj organskoj proizvodnji.

-Nadam se, da će se naš sajam dodatno razvijati, posebno u oblasti turizam i proizvodnje organske hrane. Na ovaj način se promovira i čitava BiH ne samo ovaj grad, naveo je Hozan.

Zbog održavanja Lokalnih izbora predstavnici Virovitice i Novske nisu mogli prisustvovati današnjem sajmu.

I ove godine Radio Jajce, u suradnji s “Agencijom za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” i Općinom Jajce, u sklopu četvrtog Sajma turizma i eko proizvoda – STEP 2017. organizovali su nagradnu igru.

U kategoriji najljepše uređen balkon/terasa osvojila je Slatke Poslastice Majra Jajce, dok je u kategoriji najljepše uređena okućnica/dvorište osvojila Marijana Dramac Martinović.

Na sajmu je predstavljena turističke web aplikacije „Jajce tour guide“ , a upriličen je i okrugli sto na temu „Suvremeni trendovi razvoja turizma s osvrtom na Jajce“, gost predavač je bila prof.dr. Vesna Babić Hodović.

 

 P R O G R A M:

SRIJEDA, 24.5.2017. godine
-9 sati  Gastro kutak na platou Doma kulture (ribolovci. lovci i planinari)
-14 sati Druženje sa izlagačima i dodjela zahvalnica,
-19 sati Okrugli sto„Pčelarstvo na području općine Jajce“, gost prof.dr. Goran Mirjanić

 Više fotografija možete pogledati na ovom linku.

 

(Jajce Online / foto: JU Agencija Jajce)Sajam turizma i eko proizvoda (STEP), održat će se 23. i 24. maja 2017. u centru grada, između Travničke i Banjalučke kapije.

Zbog nestretnog slučaja koji se je dogodio na magistralnom putu M-16, gdje su prije nekoliko dana tri mladiča smrtno stradala a među njima i jedan iz Jajca, Organizacioni odbor donio je odluku da se zabavni program STEP-a neće održat.