Ekipa portala Jajce Online protekle je sedmice prisustvovala nesvakidašnjem događaju, odnosno snimanju prvog bosanskohercegovačkog horor filma. Snimalo se na više lokacija u neposrednoj blizini Velikog Plivskog jezera.

Jezero je naziv drugog igranog filmskog projekta Timura Makarevića. Nakon festivalskog života prvijenca “Ništa, samo vjetar”, čiji se početak kino distribucije očekuje u BiH, Makarević je pristupio radu na drugom filmu, različitih tematskih, strukturalnih i žanrovskih odlika.

Ujedno je riječ o prvom horor filmu jednog autora iz BiH, te prvom poslijeratnom filmu, sa radnjom smještenom u srednjObosanskom gradu Jajcu.Uloge u filmu tumače Maja Zećo, Boris Ler, Nadine Mičić, Emir Fejzić, Leon Lučev, Jelena Graovac, Jasenko Pašić i Ena Avdović.

Ekipu čine još i direktor fotografije Vedran Rupić, dizajnerka produkcije Emina Kujundžić, izvršni producent Ida Makarević i rukovodilac produkcije Adnan Beširević Beško, dok ce postprodukciju zvuka raditi Igor Čamo.Film se radi u koprodukcije i produkcijske kuće SCCA/pro.ba iz Bosne i Hercegovine, BARKA Media iz Austrije i proukcijske kuće Business Club Royale iz Švedske.

Producenti filma su Vedran Rupić, Timur Makarević, Igor Bararon i Amra Bakšić Čamo.

Film su podržali Auto kamp Plivsko jezero – Jajce Tours i Općina Jajce.

 


(Jajce Online)

 
U Jajcu će se 21. aprila održati Državno prvenstvo za djecu, a tehnički organizator će biti KK “Kumite” iz Jajca. Prvenstvo Bosne i Hercegovine održati će se u Gradskoj sportskoj dvorani.
 
Očekuje se učešće velikog broja klubova, a organizatori ne kriju oduševljenje što su upravo oni odabrani da organizuju ovakvu manifestaciju.
 
“Jajce će biti prvi put organizator ovako velike manifestacije. Ponosni smo na prilici koja nam se ukazala, te vjerujemo da ćemo ovakvim događajem doprinijeti popularizaciji karatea u našem gradu i regionu. U potpunosti smo spremni odgovoriti svim zahtjevima, te se nadamo da ćete uživati u toku boravka u našem gradu.
 
Napominjemo da je naš grad, jedini u svijetu koju ima prirodni vodopad u centru grada, te će sigurno oduševiti sve naše goste”, istakao je Anto Katić, predsjednik organizacionog odbora i predsjednik KK “Kumite” iz Jajca.
 
 
 
(Jajce Online/e-karma.eu)
(foto: JU Agencija Jajce)


Udruženje Pedagoga Tjelesne i zdravstvene kulture Jajce je ove godine pokrenulo inicijativu za održavanje općinskog takmičenja u sportskim disciplinama poput ateltike, nogometa, košrake i odbojke pod nazivom “Male olimpijske igre”.
 
Cilj projekta je prije svega da se učenici kroz ova takmičenja druže i zbližavaju, a isto tako da sportski život mladih u Jajcu podigne na jedan viši nivo .
Sportske igre obuhvataju uzraste osnovnih i srednjih škola u Jajcu, a ove godine će učestvovati 320 učenika .
 
Igre će trajati od 19.04. do 30.04.2018.godine.
 
OSNOVNE ŠKOLE:
 
ATLETIKA: 19.04.2018.god sportski teren kod O.Š.Berta Kučera 12:00 h
KOŠARKA:24.04.2018.god Srednja strukovna škola 10:00 h
ODBOJKA:25.04.2018. god Srednja strukovna škola 10:00 h
NOGOMET:27.04.2018.god sportski teren kod O.Š.Berta Kučera 10:00 h
SREDNJE ŠKOLE:30.04.2018.god sportski tereni O.Š. Berta Kučera
 
(ATLETIKA,ODBOJKA,NOGOMET,KOŠARKA) 10:00 h
Obezbijeđene su nagrade za pobjednike, a svi učesnici igara će imati osvježavajuće piće i sendvič.
 
-Pokrovitelj ovog projekta je općina Jajce na čelu s načelnikom gospodinom Edinom Hozanom kome se ovom prilikom zahvaljujemo, a Udruženje Pedagoga tjelesne i zdravstvene kulture Jajce će nastojati da ovo takmičenje postane tradicionalno koje će se održavati svake godine, istakli iz Organizacionog odbora.
 
 
 
(berta kučera / foto: JU Agencija Jajce)


Organizacioni odbor Sajma turizma i eko proizvoda – STEP Jajce 2018. upućuje Javni poziv za sudjelovanje na Sajmu turizma i eko proizvoda svim zainteresiranim pravnim i fizičkim osobama koje u svom asortimanu imaju turističke proizvode i usluge, autohtone domaće proizvode, zdravu hranu, ljekovito bilje, prirodnu kozmetiku, proizvode tradicijskih obrta, ukrasne i umjetničke predmete, proizvode domaće radinosti i sl., te zainteresirane pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje ugostiteljske djelatnosti na otvorenom prostoru.
 
Sajam će se održati 26. i 27. svibnja/maja 2018. godine (subota i nedjelja).

Cijena najma štanda ( 200 x 100 cm ) iznosi 20,00 KM za oba dana.
 
Pravo sudjelovanja na Sajmu imaju sve pravne i fizičke osobe koje su uredno popunile, ovjerile i dostavile Prijavu te izvršile uplatu najma štanda, najkasnije do 16.05.2018. godine.
 
Obrazac za prijavu se može preuzeti KLIKOM OVDJE ili osobno u prostorijama Radija Jajce.
 
Prijave sa dokazom o uplati se dostavljaju fax-om na broj 030-654-172, mailom na adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili osobno u zgradi Radija Jajce, H.V.Hrvatinića bb, Jajce. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 030-659-872, kontakt osoba Dijana Lacić.


BiH je u prva dva mjeseca 2018. godine posjetilo 128.151 turista, što je više za 15,1 posto u odnosu na isti period prošle godine.
U tom periodu oni su ostvarili 295.898 noćenja ili 20,1 odsto više u odnosu na prva dva mjeseca 2017. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH. 
 
Broj noćenja domaćih turista u prva dva mjeseca veći je za 18,8 posto u odnosu na isti period lani, a broj noćenja stranih turista veći za 20,9 posto.
 
U ukupno ostvarenom broju noćenja, učešće domaćih turista je 35,6 posto, a stranih 64,4 posto.
 
U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske 30,2 posto, zatim slijede turisti iz Srbije 19,2 posto, Slovenije 6,8 posto, Turske šest posto, Crne Gore 3,4 posto, Italije 3,1 posto, NJemačke tri posto, te Austrije 2,3 posto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 26 posto noćenja. 
 
Kada je riječ o dužini boravka stranih turista u BiH u prva dva mjeseca, na prvom mjestu je Kuvajt sa prosječnim zadržavanjem od 3,9 noći, Katar sa 3,7 noći, Ujedinjeni Arapski Emirati i Malta sa po 3,2 noći, Rumunija sa 3,1 noć i Island i Bahrein sa po tri noći.
 
Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 91,7 posto.(klix.ba)
(foto: JU Agencija Jajce)

Objekt Burićeve ili Burića kuće je bio smješten u južnom dijelu grada Jajca, u neposrednoj blizini jajačkih Katakombi, Medvjed kule i Crkve sv. Marije. Objekt se nalazi u ranijoj ulici Ejuba Ademovica br. 19. Burića kuća, koja se nalazila u neposrednoj blizini Crkve sv. Marije, bila je gradena na dvije etaže, a po tlocrtnoj koncepciji imala je ciste oblike dosta karakteristične za gradsku stambenu arhitekturu Jajca. Poseban akcent objektu davao je visok četverostrešni krov sa klasičnim pokrovom od drvene šindre i nezaobilaznim badžama na krovu. Osnova prizemlja bila je pravilan pravokutnik dimenzija 11,50 x 9,50 m. Sličnih dimenzija i oblika je bio i kat objekta. Streha krova izlazila je iz ravni zida za približno 50 cm cijelom dužinom objekta, osim dijela krova koji je natkrivao drvenu verandu, gdje je prepust iz razloga natkrivanja stubišta i verande bio veći. Enterijer objekta bio je dobro osvijetljen velikim brojem prozora, kojih je u prizemlju bilo ukupno sedam, dok je na katu taj broj bio veći i iznosio je deset.