Svjetski dan turizma se obilježava 27. septembra/rujna svake godine u cilju jačanja svijesti javnosti o važnosti turizma u cilju ekonomskog prosperiteta, socijalne jednakosti i povezanosti, te zaštite okoliša i kulturnih dobara.
 
Povodom Svjetskog dana turizma, i takođe povodom 10 godina rada JU "Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turstičkih potencijala grada Jajca, obezbeđen je besplatan ulaz (27. septembra/rujna) na sve spomenike u Jajcu za sve posjetioce ovog turističkog grada.Grad Jajce predstavlja pozornicu, na kojoj su nastali mnogi važni događaji i dokumenti, ali također iznjedrene su i mnoge znamenite ličnosti, te se svakako pisanim, ali i usmenim predanjima prepričava bogata prošlost ovog grada. Neobični pejzaži i prelijep krajolik, koji stvaraju rijeka Pliva sa veličanstvenim vodopadom, koji se obrušava niz sedru, visoku 21 metar i spada među 12 najljepših vodopada u svijetu, te nestaje u kanjonu rijeke Vrbasa i baš u ovom gradu se ujedinjuju u jedno, svakako vrijedi vidjeti. Ovaj grad ima veliki turistički značaj, te je kapija grada širom otvorena za sve posjetitelje.(JU Agencija Jajce)
(foto: Samed Žužić)


U okviru 15. Međunarodnog sajma ekologije “EKOBIS 2017” u Bihaću održan je panel pod nazivom “Turizam u BIH – Uspješne priče” na kojem su govorili predstavnici turističkih klastera, vlasti ali i agencija koje su direktno ili indirektno uključene u razvoj turizma, a organizirala ga je Privredna komora Federacije BiH.
 
Bosna i Hercegovina ima sve preduslove da postane jedna od najvažnijih turističkih atrakcija u Evropi ali to treba znati kvaliteno prezentirati i iskoristit, to je jedino moguće ukoliko se svi udruže i zajednički djeluju na ostvarenju jednog cilja a to je turizam kao pokretač razvoja ekonomije, bio je to jedan od zaključaka ovog panela.
 
Da se od turizma može dobro živjeti svjedoče mnogi koji su upravo u ovoj oblasti vidjeli svoju šansu za poslovanje.
 
Stjepan Primorac, ispred Turističkog klaster Hercegovine i predsjednik Udruženja turizma pri PGKFBIH na panelu je govorio o tome koji su to problem koji koče razvoj turizma i načinima kako postojeće problem riješiti.
 
“Najveća prepreka na putu uspješnog razvoja turizma je siva ekonomija o kojoj se nema šta novo dodati ali je crna tačka koja koči dalji uspjeh. Mi koji radimo u legalnim tokovima smo došli u fazu ogorčenosti zbog ne rada pravene države da bi nešto sankcionirali i promijenili. Neophodno je sprovođenje propisa pravne države kako bi neke stvari mogli da nazovemo pravim imenom”, rekao je Primorac.
 
Istakao je da su deficitarna zanimanje, kao što su kuhari, hotelijeri i ostala koja su usko vezana za turizam, također jedan od problema koji se strukturno treba riješiti. Jer postoji velika potreba za istima pa se sada kroz određene edukacije nadomještaju a ne kroz školstvo kako bi to bilo najbolje.
 
Primorac kao predstavnik prvog turističkog klastera Hercegovina kazao je da je jedan od načina kako ostvariti uspjeh u ovoj oblasti jeste upravo preko klastera, koji će povezati oba entiteta u jednom zajedničkom cilju. Klasteri kroz projekte međunarodnih organizacija stvaraju uslove za edukacije pa tako i za stvaranje novih radnih mjesta ali i turističkih infrastruktura.
 
Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog Parka Una istakao je da konstantno unaprjeđenje ponude i razvoja iste doprinosi velikom uspjehu turizma.
 
“Uspjeh koji danas imamo možemo zahvaliti želji nadležnih institucija, lokalnog stanovništva ali i svih onih koji su prepoznali značaj ovog prirodnog resursa koji je proglašen zaštićenim područjem. NP Una u proteklom period je zabilježio najveći trend ekonomskog rasta”, rekao je Mulić.
 
Ono što je posebno želio istaknuti na ovom panelu jeste da uspostova zaštićenih područja nisu turistički projekti, već da se ona osnivaju prvenstveno zbog zaštite i očuvanja prirodnih, kulturno – historijskih područja.
 
“Na ovaj način se stvara dobar ambijent za razvoj određenog selektivnog turizma a koji ne treba i ne smije da ugrozi onaj prvobitni cilj a to je očuvanje i zaštita. Na bazi zaštite i očuvanja se razvija turizam, razvija se u Nacionlnom parku a ono što mi radimo jeste da taj razvoj ne gledamo kroz prizmu administrativno zaštićenog područja”, kazao je Mulić i dodao da to svakako potvrđuje veliki broj posjeta NP Una oko 80.000, na što su posebno ponosni.

 
Huso Hadžić, direktor Agencija za kulturno povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca i potpredsjednik udruženja turizma pri PGKFBIH istakao je da se na razvoju i prepoznavanju turističkih kapaciteta treba konstanto raditi i graditi.
 
“Morate znati htjeti, trebate pustiti da nešto probate pa i ako ne uspijete nećete žaliti, jer ste barem pokušali. U zadnjih nekoliko godina Jajce je promovisano u skoro cijelom svijetu sa svojim tuističkim potencijalima. Zahvaljujući mladom timu sa kojim sada radim i svome htjenju i ustrajnosti vrlo brzo smo Jajcu vratili onaj nekadašnji sjaja”, rekao je Hadžić.
 
Posebno je istaknuo skokove u Jajcu koji su za samo četiri godine koliko se organizuju postali svojevrsni novi turistički brend poznat u svijetu i na koji dolaze turisti iz svih krajeva.
 
Ono što je istaknuo ka svojevrsni problem jeste ne priznavanje uspjeha koji su postigli u svojoj lokalnoj sredini. Agencija je u kratkom vremenu, ali samo zahvaljujuću svome trudu i zalaganju uspostavila svoju bazu školovanih turističkih vodiča ali i reprezentativnu web stranicu putem koje prezentuju grad Jajce i njegovu turističku ali i kulturno-historijsku ponudu.
 
Marko Šantić, predsjednik PGKFBIH na panelu je kazao da komora aktivno radi da podrži sve one koji na bilo koji način žele raditi na promociji onoga što je dobro, što je BiH i što će doprinjeti razvoju zemlje u cjelosti.
 
Na panelu se dao i kratki osvrt o tome koliko trenutni zakoni idu u korist razvoja turizma.

 
Savjetnica Ministrice Federalnog Ministarstva okoliša i turizma, Azra Džigal kazala je da aktuelni zakoni djelimično idu na ruku turizmu i onima koji se njime bave, ali potrebno je tu dosta rada da bi se stvorili uslovi koji bi pogodovali razvoju u cjelosti. Podjsetila je da su u Federaciji BiH u proceduri trentno tri bitna zakona a to su jedinstveni zakon o turizmu, zakon o boravišnoj taksi i zakon o ugostiteljstvu. A usvajanje tog seta zakona bi, kako je Džigal kazala, trebalo doprinijeti da se u potpunosti uredi i unaprijedi sektor turizma.
 
“Jasno je da privrednici nisu zadovoljni ali ono što ministarstvo stalno ponavlja jeste da sredstva koja imamo u iznosu od 2 miliona KM jednostavno nisu dovoljna da bi svi bili zadovoljni. Svakako su sada glavne preokupacije stvaranje ozbiljnih zakonskih rješenja koja će možda u nekom narednom period stvoriti bolje uslove za razvoj turističkih kapaciteta i bolju podršku ovom sektoru”, kazala je Džigal.
 
Prirodni potencijali naše zemlji jedni su od najljepših na starom kontinentu. Rijeke, planine, kulturni i historijski spomenici spominju se u svim emisijama i časopisima posvećenim oblasti turizma. Broj turista i sve bolja infrastruktura svakako to i potvrđuju.
 
Prema podacima iz novog izdanja indeksa konkurentnosti turizma koji svake godine priprema Svjetski ekonomski forum, BiH je u prošloj godini posjetilo nešto više od 678.000 turista od kojih su privrednici iz ove oblasti zaradili više od jedne milijarde i 174 miliona KM.
 
Samo FBiH u martu ove godine posjetilo je 587.000 turista što je za 12.3 posto više u odnosu na mart prošle godine.


(akta.ba)
(foto: JU Agencija Jajce)

S koje god strane da dolazi u Jajce, putnik slijedi rijeke – Plivu ili Vrbas, njihov zeleni ili plavi trag, koji ga nepogrešivo vodi do grada kojem je priroda tako izdašno podarila uvjete za ljudsko življenje.

 
some_text
 
 
Na obalama Vrbasa i Plive uzdiže se jedan od najljepših gradova u BiH – grad svjetla, kamena i vode, kraljevski grad, muzej pod vedrim nebom, grad sa 29 nacionalnih spomenika – grad Jajce.
 
Veličanstveni, 21 metar visoki vodopad, među 12 najljepših na svijetu, ukrašava sam centar grada, čineći Jajce jedinstvenim  u svijetu.

 
some_text

Malo i Veliko plivsko jezero, nadomak grada, mjesto je svojevrsnog odmora za rijeku Plivu, koja je, na putu ka svom odredištu, okretala veliki broj vodeničkih točkova. Plivska jezera pogodna su za razvoj svih sportova na vodi.
 
some_text
 
 
Arheološka nalazišta, otkrivena u samom centru grada, ukazuju da su ljudi na ovim prostorima živjeli još prije 6.000 godina. Posebno su značajna nalazišta iz rimskog doba, među kojima su Hram boga Mitrasa i nekropole iz  4. stoljeća.
 
Jajce se u pisanom dokumentu prvi put spominje 1396. godine u kojem se osnivač grada Hrvoje Vukčić Hrvatinić (1350 – 1416) naziva «conte di Jajcze». Ime Jajce potječe, najvjerovatnije, od jajolike stijene na kojoj je sagrađena tvrđava.
 
U 15. vijeku Jajce je bilo sjedište  bosanskih kraljeva, a ovdje je 1461. godine krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.
 
Za vrijeme turske vladavine u Jajcu se nalazilo više obrazovnih ustanova, izgrađeno je kupatilo-hamam, čiji ostaci su i danas sačuvani, a u okolini su bili i značajni prepisivački centri. Iz tog perioda mnogo je građevina, ali posebno mjesto zauzima džamija Esme Sultanije.
 
Tursku upravu zamjenjuje Austrougarska 1878. godine. Gradi se za to doba najveća hidrocentrala u ovom dijelu Evrope, pa je vodopad bio osvijetljen još u 19. vijeku. U tom periodu izgrađena je željeznička pruga Jajce – Lašva i Jajce – Mliništa i cesta Jajce Banja – Luka.
 
Jajce je poznato i po tome što  je ovdje 1943. godine na Drugom zasjedanju AVNOJ-a stvorena Jugoslavija.
 
Prva inicijativa za upis Jajca na listu svjetske baštine UNESCO pokrenuta je još  1979. godine. Inicijativa je ponovo oživljena 2005. godine.(Furaj.ba)
(foto: JU Agencija Jajce)
some_text


onodrama “Bh stend-drp tragedy”, novi komad prvaka drame Narodnog pozorišta u Sarajevu i jednog od najvećih bosansko-hercegovačkih glumaca Josipa Pejakovića večeras će biti izvedena u Jajcu, u ambijentu scene na otvorenom, na platou katakombi.

Nova monodrama “Bh stend-drp tragedy” jednog od najboljih bosansko-hercegovačkih glumaca Josipa Pejakovića na scenu donosi priču o svom, ali i životu ljudi koji su živjeli i žive u našoj zemlji. „Bh stend-drp tragedy“ je prema njegovim riječima svojevrstan doprinos pomami stand up komedija.

Pozivamo građane Jajca da dođu večeras, utorak, 5. septembra s početkom u 20 sati na platou ispred katakombi i uživaju u monodrami “Bh stend-drp tragedy”. Ulaz je slobodan, a u slučaju kiše predstava će biti izvedena u Domu kulture Jajce.

Ovaj pozorišni komad, svoju premijeru je imao 8. jula u galeriji BKC-a u Sarajevu, u okviru Festivala “Baščaršijske noći”, a do sada monodrama “Bh stend-drp tragedy” bila je izvedena u Živinicama, Kalesiji, Gračanici, Tuzli, Mostaru, Prijedoru, Zenici, Kaknju, Travniku i Žepču.

 

 

(opcina jajce)Nastanak južnog zida tvrđave u Jajcu, na kojem se i nalazi portal s grbom iz vremena Bosanskog kraljevstva, okvirno se datira krajem XIII. stoljeća. Kasnije su na njemu vršene određene izmjene u čijem je sklopu i naknadno otvaranje novog portala s ” heraldičkim ukrasom”, koji je, po mišljenju Đure Baslera, bio izrazito domaća tvorevina.

 

Ovaj portal s grbom karakterističan je izraz gotičke klesarske umjetnosti, a kao najranije moguće vrijeme njegova nastanka uzima se 1421. godina, kada je Jajce došlo u posjed vladarske dinastije Kotromanića. Široki raspon i nesigurna datacija rezultat su činjenice da klesarska ruka majstora koji je izradio grb u velikoj mjeri sliči onoj koja je određene dijelove radila i u jajačkim katakombama, koje su po nekim drugim karakteristikama starije od 1421.

Arheolog Pavao Anđelić s pravom je smatrao da se nastanak grba na portalu mora pomaknuti bliže sredini XV. stoljeća jer bi se tako njegova pojava podudarala sa jačanjem pozicije Jajca kao stolnog mjesta Bosanskoga kraljevstva. Ono što ovaj grb razlikuje od ostalih spomenika na kojima se javljaju heraldički simboli Bosne ili Kotromanića jest da je on okrenut na suprotnu stranu – umjesto na heraldičku desnu.

Grb na tvrđavi u Jajcu okrenut je naime na lijevu stranu.  Pošto je heraldička desna strana smatrana pozitivnom i časnom, te stoga i pravilnijom, ova je činjenica neke autore navela  na pomisao kako je grb rađen nestručno i heraldički nepravilno. Tome je svakako doprinijela i činjenica da je to jedini poznati primjer bosanskoga grba koji je ovako okrenut.

Čini se malo vjerojatnim da je majstor radio prema usmenim uputama i opisu nekog drugog portala, kako to pretpostavlja Basler, jer se u srednjem vijeku velika pažnja posvećivala načinu na koji će kraljevstvo, vladar ili vladarska dinastija, biti predstavljeni u javnosti.

Ništa se ni u koncepciji, ni u izvedbi, nije smjelo prepustiti slučaju , a to se posebno odnosilo na grbovne predstave. Nedugo nakon osmanskog osvajanja Bosne u ljeto 1463. godine uslijedila je i akcija kralja Matije Korvina kojom je uspio zauzeti veći dio sjeverne Bosne, uključujući i grad Jajce.

Ćiro Truhelka tvrdi da su u to vrijeme prvobitna kasteiska vrata s grbom zazidana, i načinjena su poslije sadašnja vrata tik do njih, te dalje ističe da je dogradnja biće po tome izvršena oko 1464. No, godine 1528. Gazi-Husrev-beg ponovno je osvojio Jajce.

Tako je od pada Jajca pod osmansku vlast heraldički portal ostao nezaštićen i izložen zubu vremena uslijed čega je bio i znatno oštećen. U tom periodu mu nije posvećivana skoro nikakva pažnja da bi tek krajem XIX. i početkom XX . stoljeća počeo privlačiti interes mnogih stranih putnika koji su nakon Austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine 1878. godine putovali novom provincijom Habsburške monarhije i prolazili kroz Jajce.

Neki od njih o tome su ostavili i zapise u kojima su iznosili svoja zapažanja o izgledu i značenju grba na portalu gradske tvrđave. Carski i kraljevski pukovnik Gustav Bancalari (1842. -1900.), koji je 1887. prolazio kroz Jajce, detaljno je opisao portal s grbom, istaknuvši pri tome da je samo od laika čuo da je to kraljevski grb. Također je izrazio sumnju u opravdanost tih tvrdnji jer, prema njegovim saznanjima, bosanski vladari nisu imali krunu u grbu.

Taj grb ga je ponukao da pretpostavi da se tvrđava u prošlosti mogla zvati i Kronenberg ili Kronenstein. Slovenski pisac i putnik Josip Marinko (1848. -1921.) u svojim je bilješkama iz 1898. jajački grb proglasio najznamenitijim detaljem na tvrđavi , istaknuvši da Franjo Rački misli da je to grb bosanskih kraljeva. Budući da se to nije moglo dokazati, Marinko podsjeća daje Zemaljska vlada Bosni i Hercegovini dodijelila sasvim drugi grb. U Bosni je od 8. do 22. rujna 1900. godine boravio i princ Muhamed Ali-paša od Egipta, brat Njegove ekscelencije kediva Abas-paše II, a praunuk egipatskog valije i kediva Muhameda Alija.

Prilikom svog boravka sastavio je putopis u kojem je zabilježio i sljedeću bilješku o kraljevskom grbu u Jajcu: Nedaleko odatle vodič nam je pokazao vrata na kojima je naslikana gornja polovina čovjeka , odrubljenog nosa sa nekim simbolom na glavi. Vodič nam je ustvrdio da je to lik jednog od kraljeva i da mu je na kruni bio nacrtan krst, te da mora biti da su Turci izbrisali taj krst i unakazili nos. Ja mislim da je to ustvari slika koja predstavlja jednog od hrabrih, vjerovatno mađarskih ili, možda ruskih junaka.

I britanski časnik , bojnik vojske Istočnoindijske kompanije, Percy E. Henderson, iznio je svoje mišljenje o portalu i grbu kada je 1909. prolazio kroz Bosnu. On je pretpostavljao da je grb pripadao bosanskome kralju Tvrtku I. Kotromaniću te da je šupljina ispod grba zapravo krila prostoriju u kojoj se čuvao sarkofag tog vladara.

Njegova zemljakinja, Henrietta (Nettie) Huxley Roller (1863. – 1940.), kći čuvenog engleskog biologa i darvinista Thomasa Henryja Huxleya, koja je putovala Europom kao pjevačica , također je o grbu ostavila samo kratak zapis u kojem je konstatirala da vrata nalikuju na kraljevsku grobnicu za koju se priča da potiče iz XIV. stoljeća. Grb koji se nalazi iznad zazidanog prolaza kroz koji se nekada ulazilo unutar gradskih zidina Jajca i dalje predstavlja svojevrsnu heraldičku zagonetku.

Sa sigurnošću se ne može detaljnije govoriti o vremenu njegova nastanka, kao što se ni njegova izrada ne može preciznije pripisati jednom od tri bosanska kralja koja su tijekom XV. stoljeća boravila u Jajcu – Tvrtku II. Tvrtkoviću, Stjepanu Tomašu ili Stjepanu Tomaševiću. Također je teško odgonetnuti razloge zbog kojih je okrenut na drugačiju stranu od svih ostalih heraldičkih spomenika Bosanskog kraljevstva.

Jedino što možemo ustvrditi jeste da bi se u eventualnoj potrazi za prihvatljivijim državnim grbom Bosne i Hercegovine, morali okrenuti i ovom heraldičkom spomeniku kao potencijalnom rješenju kompliciranog bosansko-hercegovačkog grbovnog pitanja.

 

 

 

(autor: dr. sc. Emir O. Filipović / foto: Samed Žužić)

some_textPozivaju se svi zainteresirani ljubitelji pisane riječi  da dođu na promociju knjige “Sela iz okolice Jajca i Dobretića, nekad i sad” naše sugrađanke Milke Bilandžije koja će se održati dana 3. rujna 2017.godine  u velikoj dvorani Općine Jajce, s pčetkom od 19 sati.

-Knjiga je vrijedan doprinos čuvanju povijesti života Jajčana i njome će se, uz brojne fotografije, naizgled sitne svakodnevne stvari sačuvati od zaborava, poručuju iz Udruge “Kralj Stjepan Tomašević” Jajce na čijem je čelu dr. Stipan Jezerčić.

 

 (Jajce Online)