O imenu gradića Jajca, za umjetničke duše bisera na Vrbasu, kroz dugu historiju su se ispredale različite priče, ali zasigurno taj šarmer gradić, koji nas zavodi svojom ljepotom, uvijek je bio i ostao – Jajce!
 

Brojne su narodne predaje o nastanku imena grada na Vrbasu prepoznatljivom po krasnim, Plivskim vodopadima. od čije ljepote čovjeku zastaje dah. O imenu gradića Jajca, za umjetničke duše bisera na Vrbas, kroz dugu historiju su se ispredale različite priče, ali zasigurno nije mijenjao ime. Taj šarmer gradić, koji nas zavodi svojom ljepotom, uvijek je bio i ostao – Jajce! 

Jedna od legendi kazuje da su neimari prilikom zidanja grada “u malter stavljali jaja da bi malter bio čvršći, što je motiv koji se često javlja u predajama i kod gradnji dugih naselja. Druga predaja kazuje da je “tvrđava-grad sagrađena na jajolikoj stijeni, pa otuda i ime grada”.

 Neki historičari ime grada dovode sa imenom legendarnog vojvode kastela Grmuše, graditelja. između ostalog i naselja Jajice na lijevoj obali ljepotice Une u Bihaćkom kotaru.

Prema nekim sačuvanim zapisima, koji svjedoče kako su u ruševine tog kastela, raznesenih prije 1889. godine, nađen pernati buzdovan i koplje mađarske forme. Jedan od zapisa svjedoči da je tu, prije 500 godina, živio vojvoda Jajica…No, u ovom i u drugim slučajevima, sve su to ipak samo pretpostavke bez zasnovanih činjenica.(aura.ba / foto: Agencija Jajce)
Jajce se pod svojim imenom javlja relativno  kasno u pisanim dokumentima  srednjeg vijeka, tek negdje oko vremena  kad je Hrvoje Vukčić Hrvatinić počeo nositi titulu splitskog hercega. Pretpostavlja se da je mnogo ranije  na području današnje tvrđave postojalo utvrđenje u vidu  naseobine. Službeno u pisanom dokumentu, Jajce se prvi put spominje 1396. godine kada se Hrvoje Vukčić naziva jajačkim („conte di Jajcze”) koji se smatra osnivačem grada Jajca. Tijekom njegove vladavine Jajce je doživjelo kulturni, ekonomski  i politički procvat,  tako je ostavio poseban pečat razvoja Jajca.
Hrvoje je uz izgradnju grada dao isklesati Katakombe ili podzemnu crkvu. Namjena je bila da se u ovoj crkvi sahrane on i njegova obitelj. Da bi dokazao svoju pripadnost crkvi  Hrvoje je dao nalog da se napiše Hrvojev misal (molitvenik). Kopija Hrvojevog misala čuva se u Franjevačkom samostanu sv. Luka u Jajcu, dok se original najvjerojatnije čuva u Topkapi Saraj u Istanbulu. 


 


U dokumentu iz dubrovačkog arhiva, koji je zabilježio dubrovački kroničar Junii Resti, navodi se: „ Republika se koristi ovom prigodom zamoliti vas da kod Hrvoja, jajačkog vojvode, isposlujete dogovor kako bi se on kod bosanske kraljice i baruna tog kraljevstva založio za ustupanje republici jednog od krajeva ili Primorja ili Kanala.“
 
Nakon Hrvojeve  smrti 1416. godine, grad je prešao u posjed kraljevske bosanske obitelji Kotromanić, koji ga preinačuju u jedan od svojih stolnih gradova. U 15. stoljeću Jajce je bilo sjedište bosanskih kraljeva, u kojem je 1461. godine okrunjen posljednji bosanski kralj, Stjepan Tomašević.
Jajce je imalo bogatu i  burnu prošlost, o čemu svjedoče i brojni kulturno povijesni spomenici. Sam grad je muzej pod otvorenim nebom, što ga čini zanimljivim i privlačnim.

 


Svečano se 22.veljače/februara obilježava dan općine Jajce, tom prilikom bit će održan niz kulturnih i sportskih manifestacija.(foto:Tvrtko Zrile/Historijski arhiv Sarajevo)
 

U Jajcu su danas boravile Ana Macanović i Ena Krkalić, predstavnice EU info centra pri delegaciji EU u Bosni i Hercegovini. Tokom današnje posjete upriličen je sastanak sa općinskim načelnikom Edinom Hozanom s kojim su dogovorile obilježavanje Dana Europe u našem gradu.

Povodom tog značajnog datuma u Jajcu će se 7.maja održati cjelodnevni događaj, odnosno takmičenje u kuhanju, u kojem će učestvovati škole kuhanja iz BiH te supruge ambasadora država članica EU.

Povodom ovog događaja održat će se koncert, osvijetliti vodopad hologramom, a sudionici će obići kulturno-povijesne spomenike i prirodne ljepote Jajca. Očekuje se dolazak nekoliko stotina gostiju.

U ovaj veliki događaj uključit će se sve udruge/udruženja građana kako bi u najboljem svjetlu predstavili naš kraljevski grad Jajce.

Najveća zastava EU u Jajcu

Podsjećamo, prije 8 godina sa zidina stare tvrđave u Jajcu vijorila se najveća zastava Europske unije, kao simboličan znak približavanja europskim integracijama.

Zastava impozantnih dimenzija, 18×12 metara, spuštena je na Dan Europe, uz prigodan svečani program i prisustvo velikog broja domaćih i inostranih gostiju.

 

 

(Jajce Online/Tvrtko Zrile)
(foto: JU Agencija Jajce)

 
Pjesma „S one strane Plive” ili “S one strane Jajca“ je pjesma koja se u melodijskom dijelu zadržala u više zemalja. Sve Melodija potiče iz Turske. Njen originalni naslov glasi „Dersi derum“ a u Bosni i ostalim zemljama pjevali su je Osmanskoturski vojnici, pogotovo u prilikama ulaska u osvojena područja.

Pjesma „Dersi derum“ je duhovnog karaktera koja se i danas izvodi u Turskoj. Pjesmu je pored ostalih pjesama duhovnog karaktera, primjera radi, na turneji u Turskoj od 24.4 do 4.5. 2005. godine izvodio sarajevski ansambl „Sultan Mehmed Fatih“ kojeg čine Bošnjaci muslimani, Hrvati i Srbi. 

Na prijedlog prvog predsjednika stranke HDZ-a BiH Stjepana Kljujića, u vrijeme ratnih devedesetih godina, upućen Dini Merlinu da napiše tekst za himnu Bosne i Hercegovine na melodiju pjesme „S one strane Plive“, što je ovaj i učinio veoma lijepo, nastao je još jedan tekst na ovu veoma staru melodiju pod nazivom „Jedna si jedina“.

Pjesma „S one strane Plive“ je uvrštena među najljepše bosanskohercegovačke sevdalinke koju su na nosače zvuka, gramofonske ploče, audio kasete i potom CD-e, zabilježili mnogi, jedni od najeminentnijih izvođača bosanskohercegovačke sevdalinke, ili sevdahlinke, poput Zehre Deović, Bebe Selimović, Nedžada Salkovića, Zaima Imamovića i drugih.

S ONE STRANE PLIVE

S one strane Plive, gajtan trava raste.
Po njoj pasu ovce, čuvalo ih momče.

Momče tužno plače, još tužnije ječi.
Svaka tuđa zemlja tuga je golema.

U tuđemu svijetu bez oca, bez majke.
Bez oca, bez majke, bez brata bez seje.

U tuđemu svijetu nigdje nikog nema.
Svaka tuđa zemlja, tuga je golema.

Pjesma „S one strane Plive“ je, dakle, pjesma ne samo (i) naša jajačka već i svebosanskohercegovačka koja se izvodi širom Bosne i Hercegovine i u svijetu gdje je Bosanaca i Hercegovaca, što znači po cijelom svijetu.

Pjesma „S one strane Plive“ jeste pjesma čežnjive, iseljeničke duše.

 

(Jajce grad muzej/Zijad Plivac)U razdoblju od 31.01. – 03.02.2018 u Ljubljani, JU „Agencija za kulturno povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ predstavila je turističku ponudu na 29. međunarodnom turističkom sajmu Natour Alpe – Adria. Natour Alpe – Adria je najveći turistički sajam u Sloveniji koji promiče zeleni i aktivni turizam, te se na njemu predstavlja preko 150 izlagača iz čitave Europe. U ova četiri dana, u tri hale posjetitelji mogu uživati u turističkoj i etno gastronomskoj ponudi Slovenije i susjednih zemalja.


Iz Bosne i Hercegovine pored predstavnika JU Agencije na sajmu su bili prisutni Turistička zajednica Tuzlanskog kantona i Turistička zajednica Republike Srpske. Posebno ističemo suradnju sa Zepter Passport i Kompas turističkim agencijama s kojim je obnovljena već postojeća uspješna poslovna suradnja s ciljem realiziranja turističkih aktivnosti na području Jajca u narednoj sezoni i planiranja turističke sezone 2019. godine.


Slovensko turističko tržište je od velikog značaja za razvoj turizma u Jajcu, obzirom da činjenicu za u ukupnoj turističkoj posjeti, broj turista iz Slovenije ima značajan udio. Ovo je drugo predstavljanje Jajca na slovenskom tržištu, te smo zadovoljni dosadašnjom posjećenošću i iskazanim interesom, prije svega turističkih agencija koji su na ovom sajmu prvenstveno u potrazi za potencijalnim partnerima te zbog širenja suradnje.

Pored Natour Alpe – Adria sajma u Ljubljani u narednom periodu plan je posjetiti i najveći turistički sajam u ovom dijelu Europe, a to je sajam turizma u Beogradu koji se održava u drugoj polovici veljače. Zatim je u planu posjetit najveći sajam turizma u Hrvatskoj koji se održava krajem ovog mjeseca. Nakon njega slijedi promocija turističkih potencijala Jajca na najvećem sajmu turizma u Europi koji se održava u Berlinu u ožujku mjesecu. Cilj ovog oblika promocije jest uspostavljanje novih kontakata s turističkim agencijama koje posluju na području Balkana kako bi se upravo Jajce našlo na planovima i programima agencija za naredne turističke sezone i tako povećala turistička posjeta.

 

Više fotografija pogledajte u FOTO ALBUMU.Na sjednici Upravnog odbora održanog 4. 1. 2018. godine za novog ravnatelja izabran je profesor Mijat Saraf. Novi ravnatelj je prije imenovanja obavljao poslove predavača povijesti Srednje škole „Nikola Šop“ Jajce.

Na istoj sjednici Upravnog odbora dosadašnji ravnatelj Huso Hadžić imenovan je savjetnikom za ekonomski i turistički razvoj. 

Sarafu i Hadžiću želimo puno uspjeha u radu i ostvarivanju zadanih ciljeva na poljima kulturno-povijesne i prirodne baštine i razvoju turizma grada Jajca.