U tijeku je rekontrukcija pravoslavne crkve Uspenja Bogorodice u Jajcu. Radovi se izvode kroz nekoliko faza, prvu fazu radova obavlja licencirana građevinska  firma za obnovu nacionalnih spomenika d.o.o. Marušić Jajce.

Izgradnja crkve je započela 1930., a završena je 1935. godine. Crkva je u potpunosti srušena u ratu 1992. – 1995. godine miniranjem.  Nakon miniranja ostao je samo očuvan zvonik i dio podne konstrukcije, te dio ikonostasa, malterijal kojim je crkva bila izgrađena nalazi se u samom dvorištu.

Josipa Grabner učiteljica po struci, radila van Jajca i u Jajcu, zaljubenica Jajca i prošlosti. Veliki donator kako u jajačkom kraju, tako i u uskopljanskom. Skromna gospođa Grabner svoje umirovljeničke dane provodi u Jajcu. Cijelog života pomogala je ponajviše mladima, nakon što je pročitala na internet kako Etno muzej prikuplja građu odlučila se na donaciju  starih radioaparata, koji su bili hobi njezina pokojna muža gdina Drage Grabnera, jajačkog pedagoga.

U nastavku Vam donosimo intervju sa pomenutom gospođom.

 

1. Gospođo Grabner recite nam nešto o sebi?

Zovem se Josipa Grabner, rođena u Jajcu. Školovala se u Jajcu, kao posljednja generacija Učiteljske škole. Nakon školovanja radila sam u Gornjem Vakufu – Uskoplje, uporedno sam završila i predšoklski odgoj i radila u vrtiću pomenutog grada. Godine 2002. vratila sam se u rodni kraj gdje sam i radila do kraja radnog vijeka u OŠ „13. rujan Jajce”.

 

2. Kako ste došli na ideju o donaciji Muzeju?

Na internetu sam pročitala o prikupljaju građe u Muzej. Moj pokojni suprug se bavio prikupljanjem i popravkom starih  adioaparata. Nakon njegove smrti ostala mi je cijela zbirka. Nekoliko sam ih poklonila dragim prijateljima i rodbini,  te donirala za  humanitarnu akciju koja je nedavno održana u našem gradu. Imala sam i ponuda za prodaju kako u Bosni i Hercegovini, tako i van nje. Ali ipak nisam željela cijelu kolekciju ”rastaviti”, smatram da bi i moj pokojni suprug želio da su svi predmeti na jednom mjestu. Kontaktirala sam svoje kčerke i razgovarala s njima o toj ideji. I naravno, svidjela im se, te su i one izrazile želju, kao i ja da cijela zbirka radioaparata bude na jednom mjestu i predstavljena javnosti.

 

 3. Jeste li ranije posjećivali Muzej?

Da, naravno. Dolazila sam sam, ali i sa svojom obitelji i rado ga preporučim svima.

 

4. Recite nam nešto o Vašem suprugu, gospodinu Grabneru?

Moj suprug se zvao Drago Grabner. Završio je pedagogiju i radio, kao i ja u Gornjem Vakufu-Uskoplje. Godine 2000. vraća se u Jajce i zapošljava u OŠ „13. rujan Jajce”. Bio je radio    amater, povezivao je građane Gornjeg Vakufa sa prijateljima i rodbinom van Bosne i Hercegovine. Uporedno s tim hobijem, razvila mu se ljubav preda radioaparatima. Naime, Drago je prikupljao i popravljao stare radioaparate zvane, Lampaši.

5. Koji Vam je cilj ove donacije?

Kao što sam već i rekla, želim cijelu zbirku na jednom mjestu i da buduće generacije našeg grada, a tako i turisti budu upoznati sa hobijem moga supruga, a i građana Jajca. Na ovaj način, također želim odati i počast svom pokojnom suprugu, te pridonijeti radu našeg Muzeja i mladih generacija koji žele oživjeti naš grad.

Zahvaljujemo gospođi Grabner i njezinim kčerkama na ukazanom povjerenju i velikoj donaciji za naš Muzej. Izložba će uskoro biti predstavljena javnosti.

 
- Okosnica turističke ponude Jajca je kulturno-povijesna baština, prirodni ambijent i događaji u turističkoj sezoni. Jajce spada među najznačajnije povijesne bh. gradove, a uz Crkvu sv. Marije, Katakombe, Hram boga Mitrasa i AVNOJ, rijetko koji grad se može pohvaliti tako značajnim spomenicima kulture na tako malom prostoru – rekao je stručni suradnik za turizam u JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Dragan Glavaš, govoreći o turističkim potencijalima tog grada.

 Pored toga, istakao je, Vodopad rijeke Plive kao jedan od najljepših vodopada u Evropi i Plivska jezera kao najveća prirodna jezera u zemlji, predstavljaju prirodne atraktivnosti koje svake godine posjeti veliki broj turista.
 Kao dopunu ovim turističkim vrijednostima navodi brojne kulturne i sportske događaje koji se održavaju svake godine u turističkoj sezoni, kao što su “Dani svetog Ivana Krstitelja”, Kazališne igre Bosne i Hercegovine, Sajam turizma i eko proizvodnje, međunarodni skokovi s Vodopada, Motorijada, Dani srednjovjekovlja i brojne druge koje okupe od nekoliko stotina do nekoliko desetaka hiljada posjetitelja u ovaj grad.

Ove godine Agencija je pokrenula novu manifestaciju, “Dane srednjovjekovlja, a Glavaš naglašava da je ta manifestacija ove godine okupila nekoliko srednjovjekovnih družina iz BiH i Hrvatske s ciljem naglašavanja značaja srednjovjekovlja kao vrlo bitnog perioda povijesti za Jajce, ali i za Bosnu i Hercegovinu.

-Na ovaj način želimo nematerijalnu baštinu ovog perioda staviti u funkciju promocije grada i obogaćivanja turističke ponude grada. Potaknut porukama i čestitkama turista i sugrađana mogu zaključiti da je ovaj događaj bio pravo osvježenje za naš grad i okruženje. Unatoč lošim vremenskim uvjetima koji su nas zatekli, posjećenost je bila vrlo dobra kao i medijska popraćenost – smatra Glavaš.

S obzirom na pozitivan rezultat, dodaje, želja je da se ovaj događaj održava svake godine, ali i da Jajce dobije svoju srednjovjekovnu družinu koja će moći pripremati kulturne sadržaje ovog tipa.

Govoreći o planovima, potcrtao je da Grad Jajce ima prostora za dodatno unapređenje u oblasti turizma, promocije i zaštite kulturne i prirodne baštine, te da lokalna zajednica prepoznaje rad Agencije i opredjeljuje se za razvoj turizma kao značajne gospodarske grane.

-Neke od ovogodišnjih aktivnosti koje se nadamo da će biti završeni jest rekonstrukcija Sahat kule, obnova nacionalnog spomenika Pravoslavna crkva Uspenja Bogorodice, kao i iniciranje obnove i zaštite Tvrđave i drugih spomenika koji su ugroženi. Nadam se da će nadležni na višim razinama prepoznati značaj ovih aktivnosti i iste podržati – rekao je Glavaš.

Pokrenute su aktivnosti za završno uređenje Vodopada koje su zaustavljene kao posljedica poplava iz 2014. godine.

 U planu rada Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca je i projekt povezivanja sedronosnih rijeka i vodopada u BiH (Trebižat-Kravice, Pliva-Vodopad, Una-Štrbački buk) s ciljem zajedničke promocije izvan BiH.

Kad je riječ o broju noćenja i posjećenosti Jajca, Glavaš navodi da, s obzirom na činjenicu da je Zakon o turističkim zajednicama stavljen van snage te je i prijava boravka gostiju u ugostiteljskim objektima nefunkcionalna, nije moguće dobiti valjane pokazatelje o broju ostvarenih noćenja upravo radi rada u ‘sivoj zoni’. S jedne strane se, pojašnjava, prijavi samo nekoliko stotina ostvarenih noćenja tokom cijele sezone, a s druge strane, u samoj sezoni je nemoguće rezervirati sobu ili ležaj jer su svi kapaciteti popunjeni.

-Prema statistici koju Agencija vodi, a bazira se na posjetiteljima koji kupe ulaznicu na jednom od naših naplatnih mjesta, možemo zaključiti da je najveći broj turista iz Bosne i Hercegovine, zatim zemalja okruženja, kao što su Hrvatska, Srbija, Slovenija i druge. Nakon njih, u značajnom broju dolaze turisti iz zapadne i sjeverne Evrope (Njemačka, Austrija, Francuska, Poljska…). Proteklih pet godina primijećen je porast broja turista iz zemalja Bliskog i srednjeg Istoka, što je karakteristično za cijelu Bosnu i Hercegovinu – kazao je.

Turisti najčešće ostaju jedan ili dva dana, a Glavaš ističe da je cilj je da se duže zadrže i da Jajce ne bude tranzitna destinacija. Da bi se to ostvarilo potrebno je uložiti značajna sredstva u smještajne kapacitete visoke kategorije, kao i uređenje postojećih. Pored smještajnih kapaciteta potrebno je, ocijenio je, ozbiljnije raditi na razvoju infrastrukture, uređenju i zaštiti prirodnih i kulturnih spomenika i obogaćivanju sadržaja u destinaciji.

Glavaš podvlači da je u proteklom periodu zabilježen porast broja turista u Jajcu, a taj pozitivni trend je uslovio pojavljivanje novih manjih privrednih subjekata. Pored toga, Općina je ozbiljnije pristupila razvoju turizma kao jednom od generatora razvoja iako to, zaključuje on, nije dovoljno da bi se iskoristili potencijali Jajca u punom kapacitetu.

 

 

(FENA/Foto: JU Agencija Jajce)U izložbenom prostoru „JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“- Etno muzeju, biti će večeras s početkom u 19 sati upriličeno svečano otvaranje izložbe pod nazivom“ Jajački koreograf“- omaž Vlatku Juriću autorice Marine Hadžiavdić.

Na tematskoj izložbi između ostaloga, biti će predstavljeni dijelovi narodne nošnje sačuvane iz fundusa Vlatka Jurića koje je dao izraditi za potrebe nekadašnjeg  KUD "Elektrobosna".

Vlatko Jurić, bio je izuzetan čovjek, prijatelj, pedagog, zaljubljenik u folklor i tradiciju naših naroda, koreograf koji je ostavio trag svima koji su dio svog života proveli s njim, igrali njegove koreografije i kroz igru čuvali tradiciju, običaje, zaljubljivali se i stvarali neraskidive životne veze.